Читај ми!

Месец ипак није тако близу - „крварење" мисије Артемис или „рок службе"

После два неуспела покушаја лансирања ракете ка Месецу у склопу мисије „Артемис" у року од свега неколико дана, следећи ћемо пратити вероватно тек касније ове године.

Месец ипак није тако близу - „крварење" мисије Артемис или „рок службе" Месец ипак није тако близу - „крварење" мисије Артемис или „рок службе"

Будући, могући термини лансирања, укључујући оне у септембру и октобру, зависе од тога шта тим стручњака одлучи следеће недеље, али у сваком случају, чекаће се недељама.

„Неће бити лансирања у овом периоду. Нисмо у позицији у којој смо желели да се нађемо", рекао је Џим Фри, помоћник администратора Насине Дирекције за мисије и развој истраживачких система.

Фри је рекао да ће се ракета „Спејс лонч систем" и смемирска летилица „Орајон" вратити у погон за монтажу, осим ако не добију посебно изузеће.

Администратор Насе Бил Нелсон, приметио да је „цена два одустајања - много мања од неуспеха".

„Не покрећемо ништа док не мислимо да је све исправно. Стручни тимови су радили на томе, и то је закључак до којег су дошли. На ово гледам као на део нашег свемирског програма у којем је безбедност на врху листе", истакао је Нелсон.

Упорни проблеми са цурењем течног водоника 

Прво лансирање требало је да се обави 29. августа. Потом је планирано да се Артемис 1 покрене у суботу (3. септембра) поподне, али ти планови су пропали након што су чланови тима открили цурење течног водоника.

Већи део јутра провели су покушавајући да реше проблем. Течни водоник је једно од погонских горива које се користи у великом језгру ракете. Цурење је спречило тим за лансирање да напуни резервоар течним водоником упркос покушајима и различитим процедурама за решавање проблема.

Први покушај лансирања, у понедељак, отказан је након што се појавило неколико проблема, укључујући систем за хлађење мотора ракете пре полетања и различита цурења која су се појавила док се ракета пунила горивом.

Сензор на једном од четири ракетна мотора РС-25, са ознаком #3, показао је да мотор не може да достигне одговарајући температурни опсег потребан да би се мотор покренуо при полетању.

Мотори морају бити термички припремљени пре него што супер-хладно гориво прође кроз њих пре полетања.

Да би спречили да мотори доживе било какве температурне шокове, контролори за лансирање постепено повећавају притисак у резервоару са течним водоником у језгру у сатима пре лансирања да би послали малу количину течног водоника у моторе. Овај процес је познат као „крварење".

Цурење течног водоника је откривено у суботу рано ујутру. Било је то другачије цурење од оног које се догодило уочи првобитно планираног лансирања у понедељак.

Контролори за лансирање су загревањем покушали да обезбеде чврсто заптивање и проток течног водоника је настављен пре него што се цурење поново појавило. Зауставили су проток течног водоника и намеравали да затворе вентил који се користи за пуњење и испуштање, а затим да повећају притисак на земаљски преносни вод, користећи хелијум", наводе у Наси.

Тај план за решавање проблема међутим - није успео. Тим је поново покушао са првом методом загревања, али се цурење поново догодило након што су ручно поново покренули проток течног водоника.

Осим техничких услова и исправности, на реализацију планова, велики утицај имају и временске прилике. Уочи другог покушаја то није представљало велики проблем. „Постојала је шанса од 60 одсто за повољне временске услове за лансирање", рекла је метеоролошкиња Мелоди Лавин.

Упркос одлагањима, свеукупни Насини планови нису поремећени 

Систем Артемис 1, који укључује ракету „Спејс лонч систем" и свемирску летелицу-капсулу „Орајон", сада је „на чекању" у свемирском центру Кенеди у Кејп Канавералу на Флориди.

Мисија Артемис 1 је само почетак програма који ће имати за циљ да врати људе на Месец и на крају спусти посаду на Марс.

Нелсон је рекао да два одлагања лансирања за сада нису изазвала никаква кашњења у будућим мисијама програма.

Уколико полетање буде коначно реализовано по заказивању новог датума, и ако прође како треба, мисија ће трајати 42 дана, прелетеће се 2,1 милион километара, обићи ће око Месеца и обавиће два „ниска" прелета 100 километара изнад површине Месеца.

Задатак ракете биће да покрене пробну капсулу „Орајон"; ова свемирска летелица окретаће се око Месеца по великом луку, пре него што слети у Тихи океан, након шест недеља.

Посаде у првој мисији, када буде покренута неће бити али, под претпоставком да све технички буде како треба, укрцавање астронаута, за низ будућих мисија, почеће од 2024. године. 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво