Читај ми!

Кинеска компанија развија летелицу која ће бити јефтинија од ракете, а бржа од авиона

Како обећавају из кинеске компаније „Спејс транспортејшн“, захваљујући њиховој „ракети са крилима“ ускоро ће лет између Пекинга и Дубаија трајати само сат времена.

Свемирски авион који најављује кинеска компанија „Спејс транспортејшн“ би требало да обезбеди брз транспорт између две локације на Земљи тако што ће обавити суборбитално путовање, а авион би остао у потпуности спреман за поновну употребу.

„Развијамо ракету са крилима за брзи транспорт између две тачке на Земљи, чија цена ће бити нижа од ракета које носе сателите и бржа од традиционалних авиона“, навели су представници компаније у недавном интервјуу за Јиченг тајмс.

У презентацији објављеној на сајту компаније приказано је како ће изгледати путовање овим ваздухопловом. Авион ће бити причвршћен за крило које покреће ракетни погон, а после достизања одређене висине авион се одваја и наставља своје суборбитално путовање, а ракета безбедно враћа на Земљу. Када стигне до свог одредишта авион слеће вертикално, слично као „Спејс Иксова“ ракета Фалкон 9.

Компанија, чији је пуни назив "Beijing Lingkong Tianxing Technology Co. Ltd", најављује да ће земаљски тестови бити завршени до 2023. године, да је први лет планиран за 2024, а први лет са посадом за 2025. годину.

Поред тога, из компаније су изнели још амбициознији план да орбитални летови свемирског авиона са посадом крену до 2030. године.

Стартап „Спејс транспортејшн“ је основан 2018. године. Прошле године су објавили да су прикупили 46,3 милиона долара за реализацију својих планова за хиперсоничне свемирске авионе, а недавно су спровели низ тестова својих летелица Тијанкинг 1 и Тијанкинг 2. Последњи тест је обављен крајем јануара, али више детаља није објављено, вероватно због осетљиве природе хиперсоничне технологије.

Кинеска национална корпорација за аеросвемирску науку и технологију која је главни извођач свемирских експеримената, спровела је током 2020. и 2021. године тајна тестирања лансирања сателита „Јиукуан“ као део програма развоја свемирског авиона.

Широм света се развијају и други пројекти свемирских авиона, а један од најпознатијих је „Вирџин галактик“ који је већ извео суборбитални лет са посадом у јулу прошле године.

Недавно је и компанија са седиштем у близини Сијетла, „Радијан аероспејс“, објавила своје планове за једностепену ракету за вишекратну употребу пошто је успела да склопи финансијску конструкцију обезбедивши 27,5 милиона долара.

Ваздухопловна компанија "CAS Space" настала из Кинеске академије наука, такође развија летелице за суборбиталне туристичке услуге, а чији ракетни системи подсећају на оне које је представила авиокомпанија Џефа Безоса, „Блу ориџин“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво