Читај ми!

Први лет Бритиш ервејза потрошњом „одрживог" горива

Из авио-компаније Бритиш ервејз су саопштили да је лет од лондонског Хитроуа до Глазгова показао како авијација може да утиче на декарбонизацију.

Емисија угљен-диоксида током лета била је 62 одсто мања од такозваног „савршеног лета“ из Лондона за Единбург. Ово ново смањење је резултат комбинације иновација, укључујући ефикасније авионе мање потрошње.

Лет је извео Ербас "А320neo" са посебним перформансама одрживости.

То је најтиши и најекономичнији авион намењен кратким раздаљинама у флоти Бритиш ервејза (British Airways).

Аеродроми Хитроу и Глазгов, као и провајдер контроле ваздушног саобраћаја Натс, заједно су ангажовани са циљем смањења емисија штетних гасова током летова.

Авион је покретао САФ помешан са 35 одсто традиционалног горива, које је обезбедио енергетски гигант БП.

САФ се производи од материјала који нису сирова нафта и производе до 80 одсто мање емисије оксида угљеника.

Скупље је од традиционалног горива, али се надамо да ће технолошки напредак смањити трошкове, саопштили су учесници у овој мисији.

Бритиш ервејз је саопшио да је лет Лондон – Глазгов био гасно неутралан.

Извршни директор авио-компаније Шон Дојл рекао је: „Овај лет је практично показао демонстрацију напретка који постижемо на нашем путу смањења емисија угљен-диоксида“.

„Радећи заједно са нашим индустријским партнерима, постигли смо побољшање смањења емисија за 62 одсто у односу на пре десет година. Ово означава прави напредак у нашим напорима да се декарбонизујемо и показује нашу одлучност да наставимо с иновацијама, радећи с владама и индустријом, и убрзавајући усвајање нових решења како бисмо се још више приближили савршеном лету будућности“, додао је Дојл.

Прошле недеље Бритиш ервејз је покренуо програм одрживости под називом БА за бољи свет, који укључује низ иницијатива за постизање нето нулте емисије угљен-диоксида до 2050. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво