Читај ми!

За јаваскрипт програмере нема кризе

Тржиште информационих технологија се убрзано развија и шири, а стручњаци из ове области све су траженији. Они који се баве овим послом увид у то имају и на највећем сајту за запошљавање HelloWorld.rs.

Тренутно на тржишту рада не постоји много занимања за која се може рећи да не постоји криза. Како показује алализа преко три хиљаде огласа објављених од почетка године на сајту HelloWorld.rs, наставља се тренд који се бележи већ неколико година, да су јаваскрипт програмери најтраженији, наводи Марко Вучетић, гост Јутарњег програма.

„Такође бих нагласио да је јаваскрипт међу најтраженијим програмским језицима, односно, најпопуларнији међу програмерима. Поред јаваскрипта, ту су и дот-нет (.NET), Це-шарп (C Sharp), пајтон (Python) и други програмски језици“, додаје Вучетић.

Када се ова година упореди са претходном, приметан је значајан раст броја пријављених кандидата на сајту, од чак 180 одсто. Да би се добила релевантнија слика, када се ови подаци упореде са 2019. годином, која није била толико изазовна као претходна, добија се податак да је број кандидата порастао за 20 одсто.

„Ако ме питате да ли има довољно посла? Да. За програмере има довољно посла. На сајту HelloWorld.rs налази се, чак, 1.300 прилика за запослење“, каже саговорник Иване Миленковић.

Послодавци ипак нешто више траже програмере који имају искуства у овој области, тако да је 62 одсто огласа намењено медиорима, 28 одсто сениорима и само 10 одсто огласа намењено је јуниорима.

У погледу послодаваца које нуде нова радна места, однос је скоро пола–пола између страних и домаћих компанија јер већ постоји доста домаћих ИТ компанија на нашем тржишту рада.

„Сада је јако популарна та римоут опција, опција рада од куће, тако да је на нашем сајту трећина огласа са могућношћу рада од куће“, напомиње Марко Вучетић.

Да ли се програмери везују за послодавца на дуже време или често мењају послове, како објашњава Вучетић, крајње је индивидуално и зависи искључиво од типа личности програмера.

Оно што је једино сигурно јесте то да компаније прилагођавају своје системе, унапређују их константно, развијају нове системе бенефиција како би задржале програмера у фирми.

„Не може се очекивати од сениор програмера да се одлучују на неке веће искораке у својој каријери за неку минималну разлику у плати. Тешко је очекивати да ће за 100, 200 евра да промени компанију“, сматра Вучетић.

Поред програмера у јаваскрипту, веома су тражени и јава дивелопери, затим софтвер инжењери, ИТ хелп деск, програмери у дот-нету и све веће је интересовање за менаџерске позиције, пре свега позиције ИТ менаџера и све популарнију позицију ИТ проџект менаџера, каже на крају гостовања у Јутарњем програму Марко Вучетић са сајта HelloWorld.rs.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво