Вештачка интелигенција у борби против коронавируса или приватности и слободе

У деликатној „Фази два“ борбе против коронавируса и Италијани се за помоћ окрећу технологији.

На аеродрому Фјумићино се користи такозвани "Smart hat" (Паметни шешир) – специјална кацига које у реалном времену мери температуру путника који су у физичкој близини особља.

На плажи Kаорле поред Венеције биће испробане посебне огрлице које ће имати три различите функције – скенер ће мерити температуру и указиваће на то да ли неко носи маску или не, други корак је гел за хигијену руку и трећи је везан за дезинфекцију обуће.

У Лигурији се већ разматрају апликације и наруквице које ће имати функцију да нас држе на дистанци и да спречавају окупљања на плажама. Апликација на којој се ради би требало да омогући да већ од куће може да се резервише лежаљка и сунцобран, да се наручи пиће у бару и да испод сунцобрана одлучимо да ли ћемо се возити у чамцу, скијати на води и слично. И све то без плаћања готовином, то јест, без да новац прелази из руке у руку.

Размишља се и о „интелигентној наруквици“ на којој ради Италијански институт за технологију са седиштем у Ђенови која би контролисала да ли смо довољно удаљени од друге особе и мерила би температуру, те почела да пишти уколико би смо се превише приближили другима.

Многе фирме су већ инсталирале апарате на уласку у своје пословнице који металним гласом упозоравају упорно понављајући „Ставите маску. Ставите маску“ и не дозвољавају вам да на тренутак заборавите на оно што је мантра ових дана – дистанца и маске.

Седам робота већ раде у болници у градићу Ћирколо ди Варезе, остали су почели са радом у Пизи, Маса Kарари тако што мере температуру, преносе материјал и обављају видео позиве између оболелих и породице. Роботи ће делити маске студентима Техничког Института Ферара у Сузи (Торино), други су већ стигли у неке фабрике док се у Бреши, у "Klain Roboticsu", тестирају самостални санификатори који користе УВ зраке и озон. "Rps Aerospace" из Лумекане (Бреша) ради на аутономним роверима који ће пратити здравље пролазника и пратиће да ли има окупљања или не. Роботи се могу видети и на тениским терерина како скупљају лоптице не би ли тако одржали сигурност на терену.

У Торину ће ускоро бити усвојена употреба посебног дрона сферичног облика која све види и онда када нема ГПС, може свуда да се увуче и са огромном прецизношћу је у стању да дезинфикује простор. Зове се „скајкоптер" (Skycopter) и идеја је Ђузепе Сантанђела који је основао "Skypersonic" у Детроиту да би га крајем 2019. године довео и у Торино. Америчка фирма која производи посебне дронове који имају улогу у операцијама високог ризика, као рецимо када се ради о испитивању нуклеарних реактора, осмислила је како да пилотира „скајкоптером“ са било ког места и било које удаљености.

Рецимо један такав сферичан дрон типа BVLOS Indoor обавио је анализу и дезинфекцију затворених простора, а њиме је управљано са удаљености од 7.000 километара директно из главне полицијске управе у Торину, уз подршку централног контролног торња "Skypersonicа" у Детроиту. Торину је већ почела обука за полицајце који до сада нису имали искуство у управљању оваквим справама, а ускоро ће се, захваљујући фирми из Детроита, појавити и први бесплатни дронови.

Многи стручњаци сматрају да модел праћења становништва који је уведен у Јужној Кореји помоћу апликација попут Корона 100 метара, Коронамап, Коронамап уживо, и Коронаита, те електронских наруквица које су обавезне за оболеле у карантину, јер су власти закључиле да су многи искључивали телефоне или их нису носили са собом да не би били праћени, може дати добре резултате у Италији, с обзиром на то да је она једна од најтеже погођених земаља коронавирусом.

Контрола или безбедност

На друштвеним мрежама тим поводом се воде ватрене дискусије о томе да ли је то крај слободи, да ли се иза вируса крије нешто друго и да ли ће наши животи почети да личе на филмове попут The Circle са Том Ханксом из 2017. године.

У Италији је у вези вируса, апликација и коришћења технологије започета борба између оних који би све учинили да се заштите од епидемије и оних који сматрају да се дигла превелика галама око врло слабог вируса и које називају теоричарима завере те се многи видео записи који на ствари гледају из другог угла, гасе на Јутјубу, нестају преко ноћи, Фејсбук их не објављује и класификоване су као лажне вести.

Многи су забринути да ће упорно и целодневно инсистирање на термину социјална дистанца почети да представља не само потребу за одржавањем физичког растојањ током епидемије већ и емотивну, те да ће и оно што карактерише човека као друштвено биће бити доведено у питање. Ако већ није.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво