Роботи ће вршити аутоматизоване хируршке захвате?

Научно истраживање спроведено у Америци наводи да би роботи, који би потпуно независно вршили операције на људима, могли да побољшају крајњи исход самих хируршких захвата.

У експериментима вршеним на свињама, хируршки шавови робота били су у истој мери добри, ако не и бољи, од хируршких шавова, преноси Ројтерс.

Према аутору те студије, др Петеру Киму са Института за педијатријске хируршке иновације „Шеик Зајед“ у Вашингтону, на потпуно исти начин би се захвати могли примењивати и на људима.

„Роботске операције све више постају уобичајена ствар у САД, али наше роботе и даље морају да наводе хирурзи. Аутоматизовани роботи би, с друге стране, били више доследни“, рекао је Ким Ројтерсу.

„Без обрзира на то колико су мирне хируршке руке, увек постоји благо подрхтавање“, додао је Ким.

Како би проверили да ли су роботи у стању да сами успешно заврше хируршке задатке, истраживачи су креирали робота Smart Tissue Autonomous Robot (STAR), који се састоји од роботске руке и медицинске опреме.

Робот се, током захвата, служио компјутерским програмом да би утврдио где и како да постави шав. Најпре су истраживачи тестирали способност робота да споји два дела свињског ткива, а аутономни робот је у највећем броју случајева надмашио људског хирурга.

Исходи операција су, заправо, у складу са резултатима врсног хирурга – међутим, аутономна роботска хирургија још увек има дуг пут пред собом пре него што буде спремна за ширу примену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара