Електрични трактор из Србије у финалу светског такмичења

Пројекат три инжењера електротехнике из Србије, „Идворски електрични трактор“, ушао је у финале Глобалног самита предузетника на америчком Универзитету Станфорд, који се одржава у јуну а чији је покровитељ председник Барак Обама.

Једини захтев организатора јесте да се пројектом означи локални проблем, који касније може да има и глобалну употребу. У финале је ушло 30 екипа из 140 земаља.

Просечна старост трактора у Србији је више од 20 година. Бучни су и загађују земљу, воду, ваздух. Због тога су Далибор, Иван и Никола осмислили „Идворски електрични трактор“ (Idvorsky Electric).

Идворски – јер је то средње име Михајла Пупина, електрични – јер ради на батерије, нема издувне гасове, не производи буку, вибрације, нема тешке, масне делове. Може да служи и као мобилни агрегат.

„Његове батерије би могле да се користе на пољима и за друге сврхе, попут наводњавања и напајања електричних пумпи или покретања било којих електричних апарата који људима могу да буду на услузи на отвореном простору“, открио је Иван Јованов.

И одржавање и коришћење било би знатно јефтиније.

„Једно електрично пуњење таквог трактора износило би готово мање од седам евра. Данас, да бисте напунили резервоар, потребно вам је усредњено негде око 60 евра“, додао је Јованов.

Главни купци – наравно, пољопривредници. Трактор би намену нашао и у разним привредним гранама.

„Такође циљамо на оне пољопривреднике који имају амбиције да се бави органском производњом хране. Рецимо, на аеродромима може да буде јако занимљиво да се користи, возило на вучни погон у националним парковима, свуда где је екологија на првом месту“, објаснио је Никола Попов.

Крајем јуна, пројекат „Идвосрки електрични трактор“ српски научници представиће стручном жирију на Универзитету Станфорд у Калифорнији.

„Оно што је нама можда још битније у овом тренутку, пред великим бројем потенцијалних инвеститора из наше области, конкретно, што ћемо имати прилику да са њима ван самог такмичења имамо серију разговора и прилику да им презентујемо нашу идеју и пројекат и да пробамо да добијемо инвестицију да развијемо прототип у Србији“, истакао је Далибор Марковић.

За одлазак у Америку Далибору, Ивану и Николи потребна је помоћ друштва, институција и државе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара