„Теслин времеплов“ у 4Д формату

Прва дигитална представа у 4Д пројекцији, посвећена обележавању 160 година од рођења Николе Тесле, приказана је у на фасади зграде Института "Сервантес" у Кнез Михаиловој улици.

Заинтересовани и пролазници имали су прилику да виде аудио-визуелни уметнички пројекат „Теслин времеплов“, који је први такве врсте код нас реализовао „Телеком Србија“.

У пројекцији Тесла „сам прича“ о одрастању, учењу, занимљивостима из свог живота и открићима "са крова" здања у Кнез Михаиловој, док га сликом у боји прати видео-презентација на фасади зграде.

Пред почетак пројекције присутнима се обратио генерални директор „Телекома“ Предраг Ћулибрк, подсећајући да је Тесла својим генијалним изумима, оставио неизбрисив траг у науци.

„Овај уметнички пројекат одаје почаст великану науке који нам је дао у наслеђе своја револуционарна открића. У складу са нашом делатношћу настојимо да и на овај начин промовишемо непролазна достигнућа у овој области, као и допринос наших научника који су својим делима задужили цео свет“, рекао је Ћулибрк окупљеним посетиоцима.

Овај пројекат треба да нас стално подсећа да је Тесла наш и да треба да буде инспирација свим младим људима, напоменуо је Ћулибрк.

Директор Теслиног меморијалног пројекта Александар Протић, који је дао научну основу за реализацију „Теслиног времеплова“, рекао је да тај пројекат тежи да сећање на Теслу приближи савременицима управо путем технологија које су део његове заоставштине.

„Врхунска технологија употребљена је као инструмент који има за циљ много далекосежнији утицај – образовни, меморијални и инспиративни“, сматра Протић.

Према његовим речима, телекомуникације из Теслине перспективе само су један вид комуникације која људе треба да повеже и послужи њиховом индивидуалном и колективном узрастању.

„Теслин времеплов“ биће на истом месту од 21 до 23 часа и сутра, а наставиће своје путовање у Новом Саду и Нишу, упознајући и становнике ових градова са значајем и утицајем Теслиних изума, као и дубином његове креативне и иновативне мисли.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије