Читај ми!

„Немогући“ погон ради и могао би да нас на Марс превезе за десет недеља

Упркос томе што је начин на који функционише потпуно супротан данашњим законима физике, „немогући“ безгоривни погон успешно је прошао нове Насине тестове и показао да би електромагнетни погон једног дана могао да постане реалност.

Погон ствара потисак одбијајући микроталасе у затвореној одаји или комори. Када је концепт прво предложен, сматран је немогућим због тога што је био у директној супротности са законима физике, на првом месту са принципом одржања импулса.

Ипак, Насини инжењери су наставили са експериментисањем и футуристички погон, изгледа, функционише. Научници, међутим, не знају како.

Нове податке о експериментима обелоданио је Пол Марч, један од главних инжењера који раде на електромагнетном погону у лабораторији „Иглворкс“ у свемирском центру Џонсон у Тексасу.

Марч је рекао да су он и његове колеге успели да одстране неке од грешака са претходних тестова, због којих су мислили да мотор даје потисак. Међутим, чак и после исправљања грешака, регистровали су потисак из мотора који нису могли научно да објасне без кршења неких од фундаменталних принципа физике.

Претходни експерименти такође су критиковани зато што нису спровођени у вакууму, како би симулирали услове у свемиру. Нови јесу. И поново су дали сличне резултате.

„Упркос новим условима поново аномални погонски сигнал постоји“, написао је Марч у одговору на још необјављену студију која је тврдила да је погон у прошлим тестовима био резултат Лоренцове силе, што би значило да је погон генерисан због интеракције између електромагнетног погона и Земљиног магнетног поља.

Марч је истакао да не може да детаљно прокоментарише свој рад или да приложи фотографије, пошто је његова лабораторија у процесу објављивања студије, која пролази академско проучавање других стручњака (peer review).

„Рећи ћу ван да смо направили и уградили магнетни пригушивач који је смањио залутала магнетна поља у вакуумској комори и тиме спречили било какве интеракције које су могле да настану због Лоренцове силе“, каже Марч.

Ипак, додаје да још постоје трагови контаминације изазвани термалним ширењем у систему, али да његов тим ради на превазилажењу тога.

Из Насе још нису званично коментарисали ове резултате, а чини се да сви укључени у процес желе да пре свега подробно све испитају пре него што било шта дефинитивно изнесу у јавност.

Функционисање таквог погона у супротности је са принципом одржања импулса, према ком је укупан импулс свих тела у свемиру (или импулс неког изолованог система) непроменљив и да се центар масе било ког система увек креће истом брзином док нека спољашња сила не делује на њега.

По том принципу функционишу сви традиционални погони који се данас користе, укључујући ракетни.

До сада, експериментални погон је произвео изузетно мале количине потиска, али имајући у виду да би читав систем могао да буде далеко већи и продуктивнији, њиме би било могуће покренути свемирске летелице без потребе за ношењем чврстог горива.

Електромагнетни погон би теоретски могао да однесе људе преко огромних раздаљина за веома кратко време.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије