Читај ми!

Будућност одшкринула врата за камере

Једном годишње научно-образовни центар и Истраживачка лабораторија ИБМ-а код Цириха, која је добитник две Нобелове награде за физику, отвара врата новинарима и приказује најновија достигнућа. Апликација која помаже да се тачније утврди степен малигнитета плућа и простате, аутомобилски сензори који обавештавају о цурењу гаса и безбедносни систем за заштиту лозинки на интернету, само су део онога што је приказано новинарима у тој лабораторији.

Упоређујући хиљаде снимака људског ткива са тумором и здравог ткива, програм види промене које радиолози голим оком не примећују.

„Анализирамо снимке и преводимо податке са снимака у оне које могу да читају радиолози, а истовремено рачунар користи и најважније податке из здравственог картона и упоређујући те две базе података, даје дијагнозу за одређеног пацијента“, објаснила је Флора Гилбоа-Соломон из Аналитичке групе за медицинске снимке ИБМ.

Ова апликација за правовремену дијагностику биће примењена у болницама од 2017. године.

Хакери брзо могу да провере неколико милијарди комбинација знакова, па наше лозинке више нису безбедне. Зато су криптографи пронашли систем који дели лозинку на неколико делова и сваки део шаље на засебан сервер.

„Можете бити сигурни да су подаци и лозинка тако заштићени боље од било које технологије која тренутно постоји, а пружа истовремену заштиту и провајдерима и корисницима“, рекао је криптограф истраживач Франц Стефан Прајс.

Вишенаменски сензори у аутомобилима који обавештавају надлежне о тренутној ситуацији, повећаће безбедност у градовима.

„Аутомобили опремљени детекторима загађења повезани су међусобно у мрежу и откривају извор загађења и степен загађености. Можемо им додати и паркинг сензоре да обавесте о слободном паркингу у близини“, каже Мартин Руфи, истраживач у сектору за математичко- рачунарске науке.

У лабораторијама је представљено мноштво занимљивих истраживања, на којима раде стручњаци 45 разних националности. Никола, дипломац Електротехничког факултета у Београду, пре три године, са доктората у Лозани, прешао је у лабораторију где ради на „клауд“ технологијама.

„Имамо доста времена да се фокусирамо на оно што волимо и да тражимо нове идеје. Једноставно имамо ту слободу да бирамо шта да радимо и да радимо на нечему што је стратегија и визија компаније“, рекао је Никола Кнежевић, постдипломац - инжењер електротехнике.

У ИБМ-овој лабораторији стручњаци тренутно раде на више од 600 пројеката са 1.900 партнера широм света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво