Читај ми!

„Срце у кутији“ куца док се не пресади

Стручњаци кажу да би нови уређај, који је развила фирма "Transmedics", могао драстично да повећа број срца која могу да се искористе за трансплантацију, али да постоје и велике етичке дилеме.

Часопис MIT Technology Review објавио је детаљни текст о уређају: „'Срце у кутији' помоћу цевчица и кисеоника пумпа крв и електролите у срце тек преминулог пацијента и омогућава органу да настави да функционише“.

Нови систем одржавања органа успешно је искоришћен у најмање 15 случајева трансплантације у Британији и Аустралији, а треба да буде одобрен и у САД.

Све до сада, срца коришћена за трансплантацију била су вађена из пацијената који су доживели мождану смрт. Она од преминулих пацијената сматрана су као превише оштећенa и неискористива.

Једном одстрањена, срца су складиштена и транспортована на ниским температурама како би се избегла деградација ткива.

Међутим, са уређајима који би одржавали орган топлим и функционалним, попут „Срца у кутији“, могао би да се повећа укупни избор искористивих срца за око 30 одсто.

Постоје два проблема. Први је што уређај кошта 250.000 долара што га тренутно ограничава, све док не почне масовнија производња.

Други проблем је етичке природе. Питање медицинске етике је: „Колико хирурзи треба да чекају пре него што изваде срце из преминулог пацијента“.

Главна дилема је у томе што како нечије срце може да се сматра мртвим, када након вађења оживи у неком уређају и касније настави да куца у другом човеку.

Роберт Труог, етичар са Универзитета „Харвард“, каже да је та дилема оправдана, али да је већина пацијената, од којих би потенцијално могла да буду узета срца, умрла од других узрока невезаних за срце.

Према његовим речима, коначна одлука је на члановима породице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво