Читај ми!

Британци представили „Дреднот 2050“, ратни брод будућности

Ратни бродови би у будућности могли да буду прављени од ултрајаке пластике и графена, наоружани оружјем које гађа своју мету брзином светлости, а њима би командовао тек делић посаде која је данас потребна.

Британци представили „Дреднот 2050“, ратни брод будућности Британци представили „Дреднот 2050“, ратни брод будућности

Ови предлози су само неке од идеја научника, инжењера и архитеката које је британско министарство одбране организовало у групу „Стартпоинт“.

Пројекат под именом „Дреднот" (назван по револуционарној класи брода који је британска краљевска морнарица лансирала 1906. године) осмишљен је да се разматрају нова решења о ратним бродовима будућности, пише Би-Би-Си.

Идеје укључују и прављење бродова од ултрајаких акрилних материјала, који не само да су лакши од метала већ могу да мењају изглед од непрозирног до прозирног пуштањем електричне енергије кроз њих.

Материјали попут графена и могли би да се искористе за ојачавање структуре бродова, као и пресвлачењем трупа брода са њима како би се смањило трење што би додатно убрзало брод и смањило потрошњу.

Инжењери су такође разматрали баластне танкове који би се врло брзо пунили како би бродови могли да уроне што више и били много мање мете и могли теже да се примете на радару. Осим тога, предлаже се и развој фузионих реактора који би давали много више снаге.

Предлажу и коришћење дронова који би кружили око бродова и служили као радар и помагали у обарању непријатељских пројектила.

Поморски стручњаци сугеришу наоружавање бродова електромагнетним топовима, који испаљују пројектиле брзином којом лете данашње крстареће ракете. Осим тога, бродови би били наоружани ракетним системима чији би пројектили летели брзином од преко пет маха и торпедима који би се кретали 300 чворова помоћу технологије суперкавитације.

Што се командног моста тиче, предлажу холограмски командни центар који би капетану омогућио већу прегледност терена, лакше и боље планирање.

Супербрзим везама подаци би били преношени хиљадама километара далеко, чиме би комуникација била побољшана.

Због свих технолошких иновација очекује се да ће број посаде бити сасечен са 200 на 50.

Командант Стив Прест, официр за роботику у краљевској морнарици, рекао је да они поздрављају напоре неких од британских најбољих младих инжењера да развијају идеје за будућност.

„Док неке од ових технологија и решења звуче као тренутно недостижни, нема разлога да у будућности не постану стварна“, каже Муир Макдоналд, један од челних извршних људи „Стартпоинта“.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије