Читај ми!

Комбиновани рачунари убијају таблет

„Фаблети“, као и „два у један“ уређаји на граници између таблета и лаптопа све више са тржишта потискују таблете. Ипак, они неће без борбе нестати с лица Земље, процењују стручњаци.

Комбиновани рачунари убијају таблет Комбиновани рачунари убијају таблет

Директор „Епла“ Тим Кук је пре три године упоредио комбиновани рачунар таблет-лаптоп са хипотетичким уређајем који би био мешавина фрижидера и тостера: та „франкенштајнска“ направа подједнако траљаво би хладила храну, колико би је траљаво и пекла, преноси Бета.

Ипак, пише амерички технолошки сајт C-Net, данас су управо такви хибриди таблета и лаптопа, који комбинују преносивост и корист екрана осетљивих на додир што има таблет, са способностима персоналног рачунара, на путу да постану најбрже растућа категорија рачунара.

Очекује се да се ове године упетостручи испорука такозваних уређаја „два у један“, као што су „Мајкрософтов“ модел "Surface Pro 3" и "Lenovo Yoga 3 Pro".

Тај раст је делом последица могућности прикључења тастатура или тога што ти уређаји имају преклопиве тастатуре, а имају и моћнији хардвер, као што је „Интелов“ микропроцесор "Core M" који тањим уређајима налик таблету, даје брзину лаптопа средње категорије.

Продаја таблета - великих стаклених плоча које се користе углавном за игре, читање поште и гледање видеo-садржаја - почела је да опада, за сада за осам одсто, док је „Еплов“ модел "iPad Business" у последњем кварталу опао за 18 одсто, што му је шести узастопни квартал опадања продаје.

Упоредо јача продаја „фаблета“, комбинације телефона и таблета, с великим екранима дијагонале од пет инча. Док је првенац у томе, "Dell", одустао од свог модела из 2010. године "Dell Streak", велики екран је сада норма, на шта указују „Самсунгов“ модел "Galaxy" и нови „Еплови“ уређаји „ајфон 6“ и „ајфон 6 плус“.

Упоредо је софтвер, какав је „Мајкрософтов“ Word, за обраду текста, прекројен да ради на низу уређаја јер их пословни корисници имају по неколикои различитих.

„Самсунг“ је чак успео да ојача смартфoн толико да постане основна алатка за пословне људе.
Тако су „фаблети“ нагризли тржиште таблета са екранима од седам и осам инча, какав је „ајпед мини“.

Ипак, „фаблети“ нису успели да се приметно супротставе тражњи за већим таблетима, од 10 инча чији власници имају други проблем: да пређу на новије, боље верзије.

Проблем таблета је што су увек били скупи: „ајпед ер 2“, са везама за вај-фај и мобилне мреже, али са само 16ГБ меморије, кошта 629 долара. Када већ уложе толико, купци их користе чак и по пет-шест година, пре но што пређу на бољи, новији модел.

Ипак, таблети неће тек тако нестати с лица Земље. „Интел“ рачуна да ће их бити све више, али међу уређајима у продавницама и опремом у фабрикама, пише C-Net.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара