Читај ми!

Апликације домаће, тржишта страна

У Србији је направљено око 5.000 апликација за мобилне телефоне, али тек по нека - за домаће потребе. Мало тржиште, велики трошкови израде и непостојање техничке могућности да се апликација прода у земљи, довели је до тога да се оне углавном раде за страна тржишта.

Међутим, има и малих старт-ап компанија, које су упркос свим тим проблемима успеле да направе производ који могу да уновче на нашем тржишту. Више од 20.000 људи бесплатно је преузело домаћу апликацију која прати снижења у продавницама.

Лука и Иван дошли су на идеју да обједине све продавнице које дају попусте, зато што нису нашли ништа слично ни на домаћем, ни на светском тржишту. Нису програмери, али финансирали су израду апликације и нашли начин да је уновче.

„Радња треба да плати одређени износ и у том тренутку може да добије свој налог, ажурира своје попуст и да користи све могућности апликације, док наравно наша је идеја да крајњи корисници бесплатно скидају апликацију“, каже Иван Тодоровић, сувласник компаније „Сејлс хантер“.

„Генерално за овакве апликације потребно је пар хиљада евра да се направе. Ако су једноставније могуће их је направити за месец дана. Ми смо је правили доста дуже од месец дана, можда једно годину дана, али смо зато прошли мало јефтиније“, каже Лука Миловановић, директор „Сејлс хантера“.

Пошто воли да купује, Нини је пријатељица предложила да бесплатно скине апликацију за повољнију куповину.

„Излази нотификација када и у ком моменту и колики су попусту у некој продавници и баш сам ето, нпр. сад пред море купила купаћи костим, зато што ме обавестила управо та продавница да су тамо изузетно велики попусти“, каже Нина Ратковић, правник.

Већину локалних апликација финансирају велике фирме као додатну услугу својим корисницима.

„Изузетно је мали број апликација које су настале од нуле, као неки ентузијасти који су почели и направили апликацију за кориснике у Србији. Разлог томе врло је једноставан. Србија је веома мало тржиште у светским размерама и нема, нема начина ту да се заради“, каже Стефан Комазец са Факултета организационих наука.

Зараде од апликација су пословна тајна, али незванично сазнајемо да су програмери у Србији произвели апликације и сервисе вредне од неколико хиљада евра до милион евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара