Читај ми!

Британија гради путеве који пуне аутомобиле струјом

Британска влада припрема се да испроба нову технологију путева која ће омогућити електричним аутомобилима снабдевање енергијом док су у покрету, како би помогла возачима да избегну честа заустављања због пуњења возила.

Влада Британије је за овај петогодишњи пројекат издвојила око 500 милиона фунти (705 милиона евра), пренео је Си-Ен-Ен.

Највећи број електричних аутомобила снабдева се енергијом пуњачима док су паркирани на улици испред куће.

Бежично пуњење је такође могуће, али и у том случају је неопходно да се возило заустави, јавља Бета.

Влада Велике Британије предложила је нови начин пуњења аутомобила који ће функционисати на сличан начин као бежични пуњачи за телефон, користећи технологију магнетне индукције.

Инжењери ће инсталирати бежичну технологију у возила за тестирање и наместити специјалну опрему испод пута, док ће тестирања почети током ове године.

Каблови који ће бити постављени испод ауто-пута генерисаће електромагнетна поља која ће покупити пријемник на колима и преобликовати у електричну енергију.

Опрема укључује комуникациони систем, како би возило било детектовано на путу и аутоматски укључило пуњење по потреби.

Тестирање нове технологије ће, за сада, бити ограничено на подручја на којима регуларним возачима кретање није дозвољено.

„Технологија возила напредује све брже и ми смо посвећени напорима да подржимо раст броја возила са ултра ниским емисијама на ауто-путевима Енглеске“, рекао је владин званичник, инжењер Мајк Вилсон.

Влада Британија такође намерава да повећа број станица за снабдевање возила електричном енергијом, па ће пуњачи бити доступни на око 32 километра.

Слична технологија користи се у Јужној Кореји у граду Гуми, где аутобус може да пређе око 24 километра захваљујући енергији којом је напуњен током вожње.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво