Читај ми!

Шта ће бити кад стигне 5G?

Неки од нас се и даље муче са 3G сигналом, нешто мање има 4G, који је једнако несталан. За то време, инжењери телекомуникационих компанија вредно раде и обећавају 5G до краја деценије.

Шта ће бити кад стигне 5G? Шта ће бити кад стигне 5G?

Еволуција комуникације из корена је променила свакодневни живот већег дела планете.

Наоружани паметним телефоном којем је доступан океан информација, разних забавних садржаја и апликација, многи од нас не могу да се сете времена када се нисмо толико ослањали на мобилне уређаје и мреже зарад наших дневних потреба, пише портал Techcrunch.

Најновији модели паметних телефона пружају нам могућност да безмало истовремено читамо новински чланак, ћаскамо са колегом, проверавамо електронску пошту и путем апликације резервишемо вечеру у ресторану. Телефон ће нам помоћи, ако треба, и да нађемо ресторан.

На хоризонту се већ полако помаља 5G мрежа, а нисмо се честито навикли ни на ове застарелије.

Неки од нас се и даље муче са 3G сигналом, нешто мање има 4G, који је једнако несталан. За то време, инжењери телекомуникационих компанија вредно раде и обећавају 5G до краја деценије.

„Самсунг“ је већ поставио рекорд од 7,5 гигабита у секунди при тестирању 5G мреже крајем 2014. године. То практично значи да ће особа са 5G телефоном моћи да преузме три-де филм за само шест секунди, док би на 4G то трајало исто толико минута.

За такву занимацију кориснику ће бити потребно и више простора за складиштење података на телефону, али и сама технологија ће довести до повећања телефонских рачуна. Принцип који се примењује сада: више података, више новца.

Процењује се да ће 2020. године 25 милијарди „ствари“ бити на интернету, а 5G би могао да одигра главну улогу у његовом беспрекорном функционисању.

Ако све буде ишло по плану, можда ћемо напокон имати паметне градове. Градске службе ће знати када семафори треба да се поправе и пре него што се они покваре, које канте за ђубре су пуне и неопходно је да их ђубретари испразне...

Међутим, поље на којем ће промене које ће 5G донети бити најочигледније је превоз. У будућности нећемо морати да возимо аутомобиле.

Навигација у реалном времену, аутоматски системи за кочење, предвиђање судара, само су неке од иновација које ће омогућити имплементација 5G мрежа. Своју моћ 5G ће показати и на пољу развоја возила без возача. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво