Читај ми!

Роботи који доносе пиво

Спајајући корисно са пријатним, амерички студенти измислили су „бирботове“, роботе који разносе пиво на захтев.

Група истраживача Лабораторије за вештачку интелигенцију реномираног Технолошког института у Масачусетсу (МИТ) направили су роботе који ефикасно достављају лименке пива по канцеларијама, преноси Танјуг.

Задатак није био лак, јер је захтевао координацију покрета паметних машина у динамичном простору, пуном препрека.

Студенти су програмирали три робота: двојицу „конобара“, или „туртебота“, којима су дали име Леонардо и Рафаело (у част популарних нинџа корњача) и једног бармена чији је назив ПР2.

Туртеботи узимају наруџбину, која се обавља притиском на дугме, одлазе до ПР2 по пиво и затим га доносе наручиоцу након што су израчунали најкраћу и најсигурнију путању.

Осим „практичне“, пројекат је имао и своју научну сврху: циљ студената МИТ-а био је да осмисле програм по којем би роботи (beerbots) радили у групи. Такође су желели да виде да ли им њихова вештачка интелигенција омогућава да се прилагоде различитим и изненадним ситуацијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво