Читај ми!

Шведски средњошколци уче о „Доти“, ЛОЛ-у, „Каунтеру“...

Три шведске средње школе увеле су електронски спорт у оквиру наставног плана. Учиће о развоју игара, њиховом настанку, а најталентованији ће формирати тимове и учествовати на турнирима.

Професионална сцена електронског спорта протеклих десет година стално бележи раст. Игре попут Counter Strike: Global Offensive, Battlefield, Call of Duty, World of Tanks, League of Legends имају милионски аматерски играчки аудиторијум, као и врхунске професионалне спортисте.

Штавише, професионални турнири последњих година подигнути су на толико висок ниво да је недавно завршени турнир "The International 2015" у Доти 2 имао укупни наградни фонд од 18 милиона долара, док је победнички тим EG из САД однео више од 6,5 милиона долара.

Иако је Јужна Кореја свакако највише одмакла у прихватању културе електронског спорта, у Шведској су одлучили да заузму челну позицију када је у питању уврштавање електронског спорта у основно образовање.

Од јесени ће три средње школе у Шведској почети са новим наставним планом у оквиру ког ће изучавати и електронски спорт, односно историју и развој видео-игара, од Понга до данас.

„Школски систем мора да се побољша, потребно је боље образовање деце о савременим друштвеним трендовима и ово је добра прилика за то“, рекао је Ибрахим Калифа, председавајући Одбора за образовање и запошљавање општине Сигтуна, у оквиру округа Стокхолм.

Предмет ће имати исти третман као и физичко васпитање, које ће и даље остати обавезан предмет. Постојаће посебне учионице у којима ће ученици моћи да играју и уче.

Осим тога, биће организована и гостовања ванредних предавача, попут врхунских играча.

Магнус Алехед, директор школе у Карштаду, рекао је да је један од циљева уклањање стигме коју видео-игре са собом носе, преноси Афтонбладет.

Он је истакао и да је било негативних реакција родитеља који су се чудили зашто би деца у школи играла видео-игре. Алехед каже да жели да покаже свима да то уопште неће бити лоша ствар за ментални развој деце.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво