Читај ми!

Паметни телефони као прислушкивачи

Уређаји са оперативним системом „Андроид“ могу да буду претворени у микрофоне без дозволе и знања власника. То се постиже преко жироскопа унутар уређаја који се користи за одређивање оријентације. Стручњаци са „Станфорда“ показали су како они могу да се прилагоде да хватају звучне таласе и тако прислушкују своје власнике.

Заједно са безбедносном фирмом „Рафаел“ створили су апликацију за Андроид оперативни систем коју су назвали Жирофон. Она показује колико је лако да се вибрационе плочице на притисак, које сачињавају жироскоп, прилагоде да хватају звук на фреквенцијама од 80 до 250 херца.

„Показујемо да су жироскопи у паметним телефонима довољно осетљиви да мере акустичне сигнале у близини уређаја. Сигнали које хвата су испод 200 херца. Ипак, успели смо да докажемо да је након обраде сигнала могуће јасно идентификовати глас. Пошто iOS и Андроид не захтевају никакве специјалне дозволе да се приступи жироскопу, наша анализа показује да апликације и активни веб садржај, који иначе не може да приступи микрофону, може да преко жироскопа прислушкује у близини“, кажу истраживачи „Станфорда“.

На сајту Stanford Security Research је дат линк према сајту где људи путем смартфонова могу да погледају, тестирају и виде ефикасност овога. Ништа се не снима без сагласности.

Упркос томе што ово за сада функционише само на уређајима са Андроидом, истраживачи тврде да је само питање времена када ће то моћи да се уради и на „ајфоновима“ (где жироскопи раде са фреквенцијама испод 100 херца).

Откриће је тек једно у низу поглавља контроверзне афере око прислушкивања која траје више од годину дана.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара