Џону Ленону у част

Бројни концерти, изложбе и церемоније одржаће се широм света на данашњи дан, када би легендарни музичар Џон Ленон напунио 70 година. У Ливерпулу Ленонов син Џулијан данас открива споменик миру, док ће у Рејкјавику Јоко Оно поново осветлити кулу "Imagine Peace".

Од Ливерпула до Њујорка преко Рејкјавика, данас се одржава низ манифестација - концерата, изложби и церемонија - у част Џона Ленона који би данас напунио 70 година.

Најзначајнији омаж бившем „Битлсу" одаје његов родни Ливерпул: прославе ће трајати два месеца, са више од 20 манифестација на програму.

Обележавање седам деценија од рођења трајаће све до 9. децембра, дан после 30. годишњице његовог убиства.

До тада, у Ливерпулу ће концерт одржати локални Краљевски симфонијски оркестар, организују се такси обиласци града по локацијама које су пословно или приватно биле важне славном музичару, предавања и спектакли у клубу „Каверн" у којем су „Битлси" наступали на почетку каријере.

У Ливерпулу ће у Ленонову част, бити постављен споменик миру, а откриће га његов старији син Џулијан и његова мајка, Ленонова прва супруга Синтија.

Ленонова удовица Јоко Оно у Рејкјавику ће поново осветлити кулу "Imagine Peace", споменик који му је посветила, а њена група „Јоко Оно Пластик Бенд", коју је обновила прошле године са сином Шоном, одржаће концерт.

У Њујорку, где је Ленон убијен 8. децембра 1980. године, биће организована прослава његовог 70. рођендана на којој ће бити изведене његове песме.

И Хол славних рокенрола у Кливленду обележиће Ленонов рођендан са више манифестација међу којима ће бити снимци са његовог увођења међу музичке легенде, прво као члана „Битлса" 1988, а потом и као соло уметника 1994. године.

Омаж Ленону одао је и Интернет прeтраживач Гугл, који је свој лого променио како би обележио дан на који би легендарни музичар напунио 70 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 09. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије