Читај ми!

Слађана Милошевић, рок звезда која је Тита „померила“ са насловних страна новина

Једна од највећих музичких звезда бивше Југославије изгледом, стилом и музиком била је далеко испред свог времена. Енергија и таленат одвели су Слађану Милошевић широм Европе и света. У РТС-овој емисији „Србија на вези“ говорила је о својим бројним талентима и реакцијама на њене необичне модне, музичке, уметничке изборе.

Као изузетно даровито дете, Александру Слађану Милошевић са само пет година примили су у музичку школу. Већ у 13. постаје вокал и бас гитариста у рок бенду, а са 15 снима прву плочу.

Желела да буде физичар или научник у НАСИ, међутим сингл Ау, ау/Упали светло из 1977. године, који постаје најслушанији на свим радио и телевизијским станицама, усмерава њен живот и каријеру пуну хитова.

За разлику од насловних страна у земљи са којих је Тито честитао Дан младости, тог дана 1978. године, часопис Дуга, уместо Титове, објављује слику Слађане Милошевић.

Њена популарност и оригиналност прелазе границе Југославије па исте године снима Новогодишњи шоу-програм за Мађарску националну телевизију.

Запажене наступе имала је у Русији где се за рођендан тадашњег председника Брежњева појављује на телевизији. У Кини побеђује на фестивалу са нумером коју је отпевала на језику домаћина. Снима шоу-програм за италијански RAI 2.

У Лондону је провела четири године и за Енглезе је говорила да су револуционари, посебно у поп култури.

Слађана је у Лос Анђелесу била први оснивач Коалиције за мир и правду у Југославији. Поред музичке каријере, у Америци је стекла образовање из психологије и специјализирала у области инвестиција.

Била је председница асоцијације "Ars et Norma" у оквиру које је започела пројекат повезивања матице и дијаспоре.

Ауторка је документарног филма посвећеног Николи Тесли. Као аутор потписује неколико књигао, а енциклопедија Цивилизација и жена мушка жена има 1.800 страна.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво