Читај ми!

Реакције на вест о болести принцезе од Велса – шок и жеље за брз опоравак супруге принца Вилијама

Британија се буди под продуженим шоком због вести, брижљиво и планирано објављеној у ударним вестима Би-Би-Сија у петак, да се принцеза од Велса Кејт лечи од рака.

Огранак британског јавног сервиса Би-Би-Си Студио снимио је поруку принцезе од Велса у Виндзору два дана раније. Та продукција истиче да монолог принцезе, обучене у свакодневну одећу, којим је са клупе у парку дворца саопштила нацији, али и знатижељницима широм света, да је подвргнута „превентивној хемотерапији“, није накнадно монтиран, већ је снимљен у даху и тако и емитован.

Упућени у протоколе куће Виндзора примећују да је тиме принцеза Кетрин уздигнута на највиши ниво краљевске породице, јер се само изјава монарха не сме „сећи“ нити паралелно с њом сме да иде превод на страни језик, већ се мора емитовати у целини, а затим преводити.

Прва реакција на вест о природи принцезине болести дошла је, поново очекивано и планирано, од самог краља Чарлса Трећег, који се такође лечи од рака.

У кратком саопштењу Бакингемске палате истиче се да је краљ „изузетно поносан на храброст принцезе“ да јавно проговори о свом лечењу.

После заједничког боравка у болници Његово величанство остало је у тесном контакту са својом вољеном снахом. Оба краљевска височанства наставиће да пружају љубав и подршку целокупној породици кроз овај тежак период“, каже се у саопштењу британског краља.

Огласио се и брат принцезе од Велса Џејмс Мидлтон, који је уз фотографију са сестром из детињства, на Инстаграму поручио: „Током година заједно смо се попели на бројне планине. Као породица, освојићемо и овај врх.

Из Лос Анђелеса, принцези од Велса упутили су поруку и војвода и војвоткиња од Сасекса нагласивши да желе „излечење Кејт и целој породици, као и да оно буде омогућено у приватности и миру“.

Реакције политичара

Британски премијер Риши Сунак такође хвали „огромну храброст“ принцезе од Велса.

Сунак примећује да је принцеза последњих недеља прошла кроз „неправедан третман дела медија и на друштвеним мрежама“ и била под „оштром лупом“ и позива да јој се омогући приватност како би се опоравила у кругу породице. 

Принцеза ужива љубав и подршку читаве земље док наставља да се опоравља“, поручује британски премијер.

У сличном тону се чита и порука лидера опозиције сер Кира Стармера, који критикује недавне „опсцене спекулације“ о њој, пре свега на друштвеним мрежама.

Свака дијагноза канцера је шокантна. Но, могу да замислим додатан стрес после таквих вести и опсцених спекулација, којима смо сведоци последњих недеља“, примећује сер Кир.

Лидер лабуриста истиче да су га „разнежили принцезин оптимистичан тон и порука вере и наде“.

Градоначелник Лондона Садик Кан путем мреже Икс (некадашњи Твитер) пожелео је брз опоравак принцези у име свих грађана британске престонице. 

Рак утиче на велику већину свих нас. Њена храброст да обелодани своју дијагнозу подићи ће ниво свести и навести многе да оду на превентивну контролу“, сматра Кан.

Лидер Шкотске националистичке странке у Британском парламенту Стивен Флин „не сумња“ да ће принцезине речи „пружити утеху и подршку свима који се боре са раком“. 

Желим Кејт све најбоље у њеној борби“, поручује Флин.

Британски медији објављују тим поводом статистику да сваки други грађанин оболи од канцера у неком периоду свог живота. 

Осуде теорија завере на друштвеним мрежама

Поруке Британаца, које долазе из свих слојева друштва и различитих организација чији је принцеза од Велса покровитељ, могу се објединити у шок због болести, жеље за брз опоравак, али и констатацију да је принцеза исувише млада за такву болест, као и бригу за њену децу током периода лечења.

Но, спекулације се настављају, јер није објављено о којој врсти рака је реч, нити у којој фази је установљен.

Дописник за питања краљевске породице мреже Скај Лора Бандок истиче да је принцеза „сигурно знала своју дијагнозу „већ неко време“.

Она оцењује да је дијагноза објављена баш у петак, јер су од данас њена деца на ускршњем распусту, те да „није било другог начина да их заштити од лавине теорија завере на друштвеним мрежама“. 

Обраћање јавности, у којој се принцеза осврнула и на подршку мужа принца Вилијама, имало је за циљ и да стави тачку на спекулације о међусобној прељуби, као и још екстремније теорије о томе да је принц од Велса избо супругу ножем у нападу љубоморе, та да је зато завршила у болници.

Сада је потврђено и да је принц од Велса отказао присуство на помену грчком краљу Константину у последњем тренутку из „личних разлога“, јер је баш тада потврђена дијагноза његове супруге. 

Краљевски биограф Артур Едвардс истиче да „тролови интернета треба да се стиде због лудила које је трајало недељама“. 

Рак је реч од које се сви плаше, а хемотерапија је прилично непријатно лечење и тело треба да буде јако да би га издржало. Катрин одише снагом воље и одлучношћу што сам установио када сам је први пут фотографисао“, каже Едвардс.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво