Краљу Чарлсу дијагностикован рак, принц Хари долази да посети оца

Британском краљу Чарлсу Трећем дијагностикован је рак. Није саопштено о којој врсти рака се ради, али је монарх већ почео са лечењем. Чарлс Трећи лично је обавестио чланове своје породице, а Би-Би-Си наводи да ће наредних дана из Калифорније допутовати и принц Хари. Велики број домаћих и светских државника пожелео је краљу брз опоравак.

Бакингемска палата саопштила је да, упркос томе што је краљу Чарлсу болест откривена током рутинске интервенције због бенигног увећања простате, није реч о раку простате.

Ипак, не открива се која је врста рака, али је краљ већ данас почео са „регуларним третманима“.

Такође, нема речи о стадијуму канцера нити евентуалним прогнозама, преноси Би-Би-Си.

Краљ се осећа веома позитивно у вези са лечењем и једва чека да се што пре врати дужностима“, наводи се у саопштењу.

За сада ће, међутим, одложити јавна појављивања и очекује се да ће други чланови краљевске породице помоћи и одменити га током лечења. Док се очекује да ће јавна појављивања свести на минимум, Чарлс Трећи је јуче био на миси у Сандрингему где је поздравио присутне.

Принц Хари ће доћи да посети оца

Краљ Чарлс Трећи лично је о својој дијагнози обавестио чланове породице, укључујући принчеве Вилијама и Харија, као и браћу и сестре – принцесу Ану и принчеве Ендрјуа и Едварда.

Саопштено је и да ће принц Хари наредних дана допутовати из Калифорније у Велику Британију како би се видео са оцем.

Бројне реакције

Британски премијер Риши Сунак рекао је да је са жаљењем примио вест и да „цела земља жели краљу брз опоравак“.

„Не сумњам да ће убрзо бити у пуној снази“, навео је Сунак на мрежи Икс.

Сличне реакције стигле су и од првих министара Шкотске, Велса и Северне Ирске, као и од лидера опозиционе Лабуристичке странке сер Кир Стармер, који је британском монарху пожелео брз опоравак.

„У име Лабуриста, желим његовом величанству све најбоље у опоравку. Надамо се да ћемо га брзо видети у пуном здрављу“, истакао је Стармер.

Прекид са традицијом

Саопштење да је британски суверен оболео од рака представља велику промену у односу на досадашње обичаје у породици Виндзор.

Јавности никада није саопштено да је од рака боловао краљ Џорџ Шести, нити краљица Елизабета Друга, мада су обоје дуго боловали и на крају подлегли тој болести.

Овога пута у саопштењу Бакингемске палате истиче се да „је његово краљевско величанство одлучило да обелодани дијагнозу како би стало на пут спекулацијама и у нади да ће промовисати разумевање за све, који болују од канцера, како у земљи, тако и широм света“.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара