Читај ми!

Папа Фрања одлучио да исприча своју животну причу

У Италији је данас објављена званична аутобиографија папе Фрање, „Живот: Моја прича у историји“. Папа је књигу написао у сарадњи са новинаром Фабијом Маркезе Рагоном који је ексклузивно за РТС испричао како је изгледао рад са поглаваром римокатоличке цркве.

Данас у свим књижарама у Италији излази дуго очекивана аутобиографија папе Фрање, Живот: Моја прича у историји. Сви италијански медији су пре неколико дана најавили објављивање аутобиографије, док је Коријере да ла сера био први лист на свету који је имао право да објави и неке одломке из аутобиографије „необичног папе“ како га зову Италијани, првог поглавара римокатоличке цркве изабраног из редова језуита.

Неко је бринуо за политику, неко за изборну кампању, неко око нових конклава, али то је тако људски. Када Папа заврши у болници, сви се узнемире. Неко шпекулише ради собственог профита или како би зарадио путем медија. На срећу, без обзира на све тешкоће, никада нисам размишљао о оставци“, само су неке од реченица из папине књиге које је објавио дневни лист Коријере де ла сера.

Папа је књигу написао са Фабијом Маркезе Рагоном, новинаром који прати дешавања у Ватикану и папиним блиским пријатељем. Рагон је ексклузивно за Радио-телевизију Србије испричао како је изгледао рад на папиној аутобиографији.

„Наравно, била ми је велика част да радим на овој књизи. Папа је пристао да прича свој живот у нади да његове речи могу да дођу до оних најмлађих. Франческо препричава дешавања из свог живота која могу заиста да буду пример другима“, наглашава Роган.

У својој аутобиографији папа се бави и озбиљним темама попут абортуса, и пише да је потребно увек штитити живот од зачећа до смрти, и да се никада неће уморити у понављању да је абортус убиство, криминални чин у коме се елиминише живот некога ко ни за шта није крив. Он такође осуђује и праксу изнамљивања материце која је по њему није ништа друго него третирање деце као робе.

„Папа у књизи препричава и радосне моменте из своје младости, али и тужне, попут онога када су га послали, како он каже, у изгнанство у Кордобу и присећа се пандемије. На пример, препричава шта му је пролазило кроз главу када је прелазио тргом Светог Петра који је био потпуно празан, а око њега су се чуле само сирене. Или момент кад је открио да је Бенедикт XVI шеснаести дао оставку. 'Увек ми је био јако драг. И након оставке је наставио да живи у Ватикану. И за мене је то било као да имам деку код куће'“, додаје Фабио Маркезе Рагон.

Папино право име Хорхе Марио Бергољо, а име Фрања (Франческо) је одабрао због светог Фрање Асишког, који је проповедао апсолутно еванђеоско сиромаштво. Папа, који је рођен 17. децембра 1936. године, а изабран на ову позицију пре 11 година, одабрао је да у 88. години исприча своју животну причу.

Вероватно није случајно да папина аутобиографија излази управо ове године, јер 24. децембра 2024. године, почиње година Јубилеја, такозвани Џубилео, који ће трајати читаву 2025. годину, што ће Риму и Ватикану свакако донети огроман број дешавања и преко 105 милиона туриста који се очекују у Риму.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво