Читај ми!

Композитор, диригент и зачетник етно-џеза Бубиша Симић слави 100. рођендан

Војислав Бубиша Симић, музичар, композитор и диригент, некадашњи председник Удружења композитора Србије и Удружења џез музичара Србије, слави стоти рођендан.

И Биг бенд РТС-а се спрема за концерт којим у уторак обележава 100. рођендан Војислава Бубише Симића. Џез музичар је изненада свратио на пробу, и био је као и увек – захтеван. Враћао је музичаре неколико пута да усаврше извођење мелодије.

Симић се школовао у родном Београду. Завршио је Другу мушку гимназију, а потом и Факултет музичких уметности. После Другог светског рата основао је џез оркестар „Динамо“, а 1953. године постављен је за диригента Џез оркестра Радио-телевизије Београд, на чијем је челу био све до 1985. године.

Са тим оркестром, Симић је пропутовао целу Европу и 1960. године на џез фестивалу у Жуан ле Пену, у Француској, оркестар освојио је прву награду у категорији биг-бендова.

Џез оркестар Радио-телевизије Београд сарађивао је са многим значајним музичарима и бендовима, не само из некадашње СФРЈ већ и шире. Међу познатим именима су Ела Фицџералд, Квинси Џоунс и Дјук Елингтон.

Симић се као гост-диригент често појављивао у Позоришту на Теразијама и осталим театрима широм некадашње Југославије. Био је и гост на наступима Симфонијског оркестра ЈНА.

Од 1986. до 1992. водио је сениорски хор КУД „Бранко Крсмановић“. Компоновао је музику различитих жанрова: дечју, хорску, забавну, џез и симфонијску музику. Један је од зачетника етно-џеза у српској музици.

Аутор је музике за велики број телевизијских серија, играних и документарних филмова. Заједно са Кикијем Лесендрићем, радио је музику за филм Бићемо прваци света.

Године 2005. је објавио књигу Сусрети и сећања, а убрзо затим и Весело путовање (2006), Сентиментално путовање (2010) и Неиспричане приче (2014).

Добитник је великог броја награда и признања међу којима су Орден рада са златним венцем, Златни беочуг Града Београда, Октобарска награда, Награда за житовнo дело Радио-телевизије Србије…

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво