Читај ми!

Шакира постигла договор са пореским властима да избегне суђење за пореску превару од 15 милиона долара

Колумбијска певачица Шакира појавила се у суду у Барселони и постигла нагодбу са тужилаштвом како би избегла суђење због оптужби да у Шпанији није платила 14,5 милиона евра пореза на доходак у периоду између 2012. и 2014. године.

У оквиру договора којим је окончано суђење, тужилаштво је певачици казну затвора преиначило у новчану казну, рекао је судија на првом заказаном рочишту. Шакира је признала оптужбе и платиће казну од 7,3 милиона евра, што је више од 50 одсто од дуга који је имала. Такође, платиће и 438.000 евра казне како би избегла затворску казну.

Колумбијска мегазвезда против које шпанске власти већ годинама воде истрага о утаји пореза, обећала је да ће се борити против, како је рекла, лажних оптужби.

Шакира тврди де је измирила обавезе пре него што је пореска управа поднела тужбу против ње и инсистира да није живела у Шпанији током наведеног периода јер због природе свога посла води „номадски живот“. Одбила је понуду тужилаштва за нагодбу да затвори случај и обећала да ће сведочити на првом од 12 рочишта заказаних до 14. децембра.

Тужилаштво је тражило казну до осам година затвора и враћање пореза за које каже да певачица дугује.

У тужби се наводи да је Шакира проводила више од половине године у Шпанији и да је имање у Барселони које је купила у мају 2012. служило као породична кућа.

Шакира (46) је 11 година живела са бившом фудбалском звездом Барселоне и Шпаније, Жераром Пикеом, са којим има двоје деце. Певачица, чије је пуно име Шакира Изабел Мебарак Рипол, преселила се у Мајами након њиховог растанка.

Судија Хосе Мануел дел Амо Санчез, који је водио и друге случајеве против славних личности, председава већем од троје судија који је требало да саслушају више од сто сведока.

Шпанске власти гониле су бројне познате личности због утаје пореза, укључујући фудбалере као што су Португалац Кристијано Роналдо, Аргентинац Лионел Меси и бразилско-шпански играч Дијего Коста. Сва потраживања су измирена и оптужени су платили велике казне.

Међутим, Врховни суд Шпаније је прошлог месеца потврдио ослобађајућу пресуду тренеру Бајера из Леверкузена, Ћабију Алонсу, у другом пореском спору. Алонсо је одбио да се нагоди и на крају је победио на суђењу.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара