Читај ми!

Зашто Бред Пит жели да сними филм о мумији Еци

У Италију, тачније у Болцано, стигао је Бред Пит, и то због своје страсти према мумији Еци. Реч је о мумији из Симилауна, коју глумац има истетовирану на руци.

Међу филмским пројектима на којима је радио Пит, увек је постојала и жеља да сними причу о славној мумији и њеној историји. Мумија је пронађена 19. септембра 1991. у леду на Алта Вал Сеналес, и сматра се да је Пит стигао баш ради договора о снимању филма о њој.

Обожаваоци славног глумца надгледају хотел „Палас" у Мерану у нади да он баш тамо борави јер су у том хотелу боравили његови велики пријатељи Викторија и Дејвид Бекам. Улаз у хотел је затворен и нико ко ради у хотелу не даје изјаве за медије.

Прича о мумији Еци

Мистеријом мумије се стручњаци и археолози баве од 1991. године када су Еција пронашла двојица немачких туриста из Нирнберга. Пронађен је на висини од 3.210 метара. Они су веровали да је то тело неког недавно преминулог планинара. Тело је тада однесено у лабароторију и темељно прегледано.је група људи који су се попели на глечер у Алто Адиђе, пронашла залеђену мумију у савршено очуваном стању. Мумија је добила назив Еци пошто је пронађен у Ецталским Алпима.

Пренесена је 1998. у Археолошки музеј у Болцану, где су међународни стручњацо овавили детаљну анализу која ће показати како је изгледао живот у бакарном добу. Но, само последњих година, захваљујући софистицираним научно-медицинским техникама, откривени су делићи слагалице који може да разјасни детаље око смрти Еција.

Анализом зглоба утврђено је да је Еци био висок 160 сантиметара и да је тежио око 50 килограма. Имао је око 45 година, нулту крвну групу и ходао је Земљом пре 5.300 година. Оно што је у почетку збунило научнике је проналазак нељудских делова гена у његовом телу.

Откривено је да је човек, чија је мумија данас тема истраживања, у моменту смрти имао око 46 година што је било позно доба за ту епоху када је дужина живота била око 30 до 35 година. Био је висок 160 центиметара и тамних очију. Анализе скенера су показале да има траг убода стрелом у лево раме ширине два центиметра. Пронађени су и гени који указују на ћелавост и тамнију кожу.

И, мада није погођен ниједан витални орган, верује се да је особа преминула због великог губитка крви. Такође је запажена и претходна повреда главе, као и рана од убода на десној руци, што је научнике довело до закључка да је Еци неколико дана пре смрти учествовао у некој борби.

Истрага је показала и да је изненада убијен и да за борбу није био припремљен. Последњи оброк су му биле житарице и месо козорога.

Поред мумије је пронађена и бакарна секира. Еци је такође и прво људско биће на коме су пронађене тетоваже – на његовом телу је пронађена чак 61. Из овог разлога је мумија најомиљенија међу људима који се баве тетоважама а управо Бред Пит је истетовирао мумију на својој левој руци.

Техника коју су користили људи у Ецијево време, није била она са иглама већ се радило бојом преко мањих посекотина.

Ецијеве тетоваже су тачкице, линије и крстови, а налазе се на доњем делу леђа, иза колена и на десном ножном зглобу. Како су стручњаци открили да је Еци патио од артритиса управо на тим местима, претпоставља се да су те тетоваже заправо део лечења или акупунктуре.

понедељак, 10. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије