Читај ми!

Салман Ружди први пут у јавности од напада: Лепо је вратити се

Писац Салман Ружди затворио је годишње гала вече ПЕН центра одржавши говор након што му је додељена посебна награда храброст тог удружења.

Девет месеци након што је преживео напад и више пута убоден ножем, индијски писац изненадио је присутне на гала вечери удружења Пен и први пут се појавио у јавности.

Руждијев повратак у јавни живот био је испуњен емоцијама, а одржао је и говор након што му је додељена специјална награда за храброст.

„Лепо је вратити се насупрот томе да се нисам вратио, што је такође била могућност. Драго ми је што се коцка окренула на моју страну“, рекао је Ружди пред стотинама званица које су испратиле његов говор овацијама.

Његово појављивање није било најављено, па су многи били пријатно изненађени. Писац је носио наочаре са једним црним стаклом, које је било подсетник на бруталан напад на њега током гостовања на Институту „Чатоква“.

Руждијева књига Сатански стихови забрањена је у Ирану од 1988. године, јер је многи муслимани сматрају богохулном. Годину дана касније, тадашњи ирански лидер ајатолах Хомеини издао је фатву, или едикт, позивајући на Руждијеву смрт.

Иран је тада такође понудио преко три милиона долара награде за особу која убије Руждија. Иранске власти су се, међутим, одавно дистанцирале од Хомеинијевог декрета, али је антируждијевско расположење остало.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије