Читај ми!

Рат „резервног наследника“ са кућом Виндзора

Медијска кампања коју принц Хари води против своје породице и британских таблоида прети да порине земљу у уставну кризу. Ситуација се пореди са временом развода тада принца, а сада краља Чарлса од принцезе Дајане. Премијер Риши Сунак одбија да одговори да ли је, као некада његов претходник Џон Мејџор, спреман за улогу посредника.

Нова година није почела срећно за британску краљевску породицу. Америчка пи-ар машинерија куће Сасекса дневно испаљује брижљиво припремане и темпиране салве ка кући Виндзора.

Ћутање Бакингемске палате је заглушујуће.

Наследник и његова резерва

„Интервју са Опром Винфри био је штетан. Нетфликсова серија је била мало мање штетна, али ово – ово је сензационализам“, каже Чарлс Риjа, бивши краљевски коментатор таблоида Сан.

„Нетфликсова серија можда је побудила неке симпатије према Харију и Меган. Мислим да ће многи сматрати да је овом аутобиографијом Хари 'потпуно пролупао'“, истиче новинарка Емили Ендруз.

Према истраживањима Југова, 65 одсто Британаца ни најмање не занима књига Резервни, која је већ објављена у Шпанији и чије одломке немилице експлоатише британска жута штампа.

Најзапаљивија оптужба млађег сина британског краља је да га је брат Вилијам физички напао после сахране војводе од Единбурга.

У интервјуу за америчку мрежу Еј-Би-Си, принц Хари истиче да је „увек постојало чудно ривалство“ међу браћом.

Он га описује као динамику између „наследника“ и његове „резерве“.

Водитељ мреже Еј-Би-Си Мајкл Стрејтан закључио је да је „наследник“ био љубоморан на своју „резерву“.

Кен Ворф, бивши телохранитељ принцезе Дајане, сећа се како се шестогодишњи Хари нагнуо према Вилијаму и рекао: „Лако је теби. Ти ћеш бити краљ једног дана, а ја ћу моћи да радим шта год хоћу.“

„То је било пре тридесетак година и он баш то сада ради“, оцењује Ворф.

Авганистанска контроверза

У аутобиографији Резервни, коју прате и интервјуи британском Ај-Ти-Вију, те америчким мрежама Еј-Би-Си и Си-Би-Ес, принц Хари не износи само породични прљав веш, већ признаје да је током ратовања у Авганистану убио 25 талибана.

Званични Кабул тражи да због тога одговара пред Међународним кривичним судом, а тај град већ је напустио неименовани бивши британски специјалац из страха од одмазде.

„То се догодило, али није мудро јавно о томе говорити, јер тиме ставља мету на сопствене груди и повећава безбедносни ризик за себе и своју породицу што је последње што му треба“, упозорава бивши принчев саборац и британски маринац Бен Мекбин.

Бивши командант британских снага у Авганистану пуковник Ричард Кент наглашава да је принц Хари у књизи „британску армију оптужио да је обучавала њега и друге да дехуманизују непријатеље и посматрају их као шаховске фигуре, које се могу уклонити са табле“.

„То није случај. Управо супротно, британски војници обучени су да поштују непријатеља“, објашњава пуковник Кент.

Британци не мењају мишљење

Рат принца Харија против британских институција већина грађана види као кап која прелива чашу, а аналитичари указују да можда пати од посттрауматског стресног поремећаја.

Краљев млађи син остаје трећи међу најнепопуларнијим члановима краљевске породице испред супруге Меган и стрица Ендруа.

У интервјуу за британску мрежу Ај-Ти-Ви, водитељ Том Бредби питао је принца да ли ће доћи на крунисање, ако га позову.

„Од сада до тада може да се деси много тога. Моја врата су увек отворена, али је лопта на њиховом терену. Много је тога о чему треба разговарати и ја се надам да они имају воље за то“, одговорио је принц Хари.

Истакао је и да и даље верује у монархију, али да не зна има ли за њега улоге у њеној будућности.

Чарлс Рија, бивши краљевски коментатор таблоида Сан, упозорава да ће уследити „нови позиви да му се укину титуле и да не буде позван на крунисање“.

Период до крунисања краља Чарлса Трећег, 6. маја, показаће да ли је кућа Виндзора спремна да се још једном регенерише или јој предстоји период лаганог изумирања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара