Читај ми!

Драгуљи и тијаре у Копенхагену - гламурозна прослава златног јубилеја краљице Маргрете

Иако скромније него што је било предвиђено, због смрти британске краљице, у Данској је низом свечаности обележено пола века на трону краљице Маргрете Друге.

Протеклог викенда у Копенхагену је све бљештало од репрезентативних примерака накита из колекција краљевских породица углавном са севера Европе.

После смрти британске краљице Елизабете, 82-годишња данска краљица Маргрете је званично најдуже владајући монарх на свету (султану од Брунеја се у стаж не рачуна период пре независности) и једина владајућа краљица у Европи (остале краљице су само супруге краљева који су на престолу).

Омиљена је у народу, а током њених пола века на трону, подршка монархији се удвостручила. Позната је као либерална, уметнички настројена, и неко ко "не гаси цигарету".

Охрабривала је своје синове да за супруге одаберу жене без "плаве крви", а свој уметнички дар испољавала као илустратор књига и филмова, преводилац и костимограф позоришних представа.

Иако се 50 година од крунисања навршило још у јануару ове године, због ситуације са короном масовне прославе одложене су за крај лета.

Из респекта према недавно преминулој британској краљици, која је у сродству са данском, иако две краљевске породице нису толико блиско повезане, обележавање златног јубилеја је мање масовно и општенародно, како је првобитно било предвиђено.

Изостале су уличне параде и дефиле у кочијама улицама Копенхагена, а листа званица сведена је на блиске рођаке (данска и грчка лоза) и краљевске породице из суседства (Шведска и Норвешка).

Ипак, и то је било довољно да светлост дана угледају неки гламурозни примерци накита и тијара, извучени из краљевских шкриња, како за свечани концерт у Краљевском театру, одржан у суботу, тако и за гала банкет у палати Кристијансборг у недељу.

Био је то прави празник за очи за љубитеље драгог камења, какав се у последње две године ретко виђао због пандемије и ограничења одржавања свечаности такве врсте.

 

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије