Читај ми!

Преминуо Марвин Хамлиш

Публика ће Марвина Хамлиша памтити као аутора мелодија које се чују у филмовима „Шпијун који ме волео“, „Софијин избор“, „Узми новац и бежи“, „Жаока“. Амерички композитор и диригент, добитник три Оскара, четири Емија, три Златна глобуса и Тонија преминуо је у 68. години у Лос Анђелесу.

Добитник бројних награда и аутор музике за филмове као што су Жаока и бродвејски мјузикл Плесна група, Марвин Хамлиш, умро је у Лос Анђелесу у 68. години.

Чувени амерички композитор и диригент преминуо је у понедељак, после кратке болести, саопштио његов публициста Кен Саншајн у име породице, не дајући друге детаље о смрти познатог композитора.

Хамлиш је један од малобројних композитора који је у својој каријери освојио све значајније награде, међу којима три Оскара, четири Емија, три Златна глобуса и награду Тони.

Компоновао је музику за више од 40 филмова, међу којима су Софијин избор, Обични људи, Узми новац и бежи и Жаока.

Оригинална музика коју је компоновао за филм Шпијун који ме волео, 10. остварење у серијалу о Џејмсу Бонду, номинована је за Оскара 1978. године.   

За мјузикл на Бродвеју Плесна група (A Chorus Line) освојио је награду Тони и Пулицерову награду.

Сарађивао је с Барбром Страјсенд и Аретом Френклин.

Хемлиш је са седам година уписао престижну њујоршку школу за музику и драмску уметност „Џулијард".

Један је од 11 људи који су награђени признањима Оскар, Еми, Греми и Томи, а један је од двојице који су осим те четири награде освојили и Пулицерову награду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара