Читај ми!

Годишњица Ленонове смрти

Један од оснивача култне групе "The Beatles", Џон Ленон, убијен је на данашњи дан пре 31 годину, испред палате „Дакота“, елитне зграде у којој је живео у Њујорку.

Певача и текстописца Џона Ленона, који се залагао за ширење мира и љубави, хладнокрвно је 8. децембра 1980. године убио ментално поремећени човек. Ленон је имао 40 година.

Његов убица, фанатични обожаватељ Марк Дејвид Чепмен, осуђен је за убиство на доживотну затворску казну, без могућности помиловања док не одслужи 20 година казне.

До сада му је одбијено шест захтева за помиловање, а Ленонова удовица Јоко Оно редовно пише Комитету за ослобађање, плашећи се за сопствени и живот сина Шона уколико ослободе Чепмена.

Марк је две деценије након убиства које је потресло свет, признао да је то урадио јер је желео да се осећа посебно и да буде славан. Иако је често говорио да је завист опасна, Чепмен је био веома љубоморан на Ленона који је, за разлику од њега, имао све.

Јоко Оно, Џонова супруга која је била присутна у време убиства, није организовала сахрану, већ је уместо тога кремирала Леноново тело, а пепео просула по њујоршком Централ парку.

Неколико година након убиства, у Централ парку у Њујорку изграђен је споменик Поље јагода за музичког великана и мировног активисту, који је назван по песми „Битлса" Strawberry Fields Forever.

Код споменика се сваке године окупља стотине обожавалаца Џона Ленона да би му одали почаст.

У родном Ливерпулу организовани су Дани сећања на овог миротворца, који се званично завршавају данас.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара