Седам деценија међу грудњацима

Одевни предмет, који некима може променити живот и чију централну позицију у ормарима многих жена не може да угрози муњевито смењивање модних трендова, јесте грудњак. Једна лондонска компанија се, свесна те чињенице, женским грудима "бави" већ 70 година.

Некада мала кројачка радионица која је израђивала женски доњи веш по мери израсла је у међународни бренд „Ригби и Пелер" чије производе радо носе они са веома дубоким џепом, чланови британске краљевске породице, али и они који су скромнијих примања.

После готово 60 година у послу, седамдесеттрогодишњу Џун Кентон муштерије још могу да изненаде избором брусхалтера.

Некада се деси да жене испод џемпера имају невероватно мале брусхалтере, објашњава Џун Кентон која има тако „оштро" око да јој је потребно само да „баци поглед" на припадницу лепшег пола да би схватила да испод више слојева гардеробе има веш неодговарајуће величине.

„Види се то на лицу", тврди Кентонова, додајући да када жена носи брусхалтер који јој је мали груди поскакују током хода.

Компанија „Ригби и Пелер" (Rigby and Peller) прославиће 70 година рада у октобру представљањем новог асортимана инспирисаног старим каталогом.

Посао су покренуле 1939. године Гита Пелер, избеглица из Мађарске јеврејског порекла, и Берта Ригби која ју је у Великој Британији прихватила средином тридесетих година прошлог века.

Тачних података о почетку рада радионице нема, али верује се да су обе правиле грудњаке пре него што су се удружиле.

Упркос ратним годинама посао је процветао. Рођака Гите Пелер преузела је вођство предузећа 1954. године, а шест година касније, фирма је добила специјалну дозволу да израђује доњи веш за британску краљицу.

По мери 

Према „легенди" Гита Пелер из Мађарске је донела мустре за брусхалтере и корсете.

Неколико модела из тридесетих година 20. века и данас се налазе у седишту компаније у Лондону.

Један од њих крем боје, без жичане потпоре са тракицама и украсима од чипке, највероватније би одговарао женама са изузетно малим грудима.

Брусхалтери које су Ригбијева и Пелерова заједно осмишљавале нису имали могућност подешавања бретела, јер су рађени искључиво по мери.

Иако већ скоро 50 година израђују моделе за чланове британске краљевске породице, у компанији и даље одбијају да открију било какве детаље.

Пробе се заказују по потреби и са принцезама и краљицама.

„ У Ролс Ројсу неће открити шта је краљевска породица купила, а наруџбине које ми имамо су много приватније од тога", каже Џун Кентон која је са мужем компанију купила 1982. године.

Уводећи линију „готових" грудњака Кентонови су лансирали нову марку доњег веша која је од тада доступна и женама које нису припаднице високих кругова, а желе да уложе у квалитетне моделе који им савршено пашу.

Син Џун Кентон недавно је преузео вођство фирме, надгледајући рад шест радњи.

Главни трик - величина корпе 

Већина жена, нарочито оне са раскошнијим деколтеом, сматра да грудњак који савршено одговара може променити живот.

У радњама где се продају „Ригби и Пелер" брусхалтери продавачице не премеравају муштерије. Само их погледају и понуде одговарајуће моделе.

Једна од продавачица у радњи у северном Лондону, Хелен Ли „специјалиста" је за муштерије са већим грудима.

„И ја носим већи грудњак, тако да је времешнијим дамама са већим грудима пријатније са неким у сличном положају", објаснила је Хелен Ли у разговору за "Гардијан", нагласивши да понекад муштеријама покаже и на личном примеру како треба да изгледа добар избор.

Многи не схватају да је све у величини корпе. Када „кипи" из брусхалтера резултат је још један пар груди, што може бити веома трауматично, каже Ли.

Према њеним речима, правим избором отклања се главобоља, болови у врату и леђима, јер уместо тих делова тела 'ради' грудњак.

Мото Хелен Ли је „Рођене сте са две и што се компаније 'Ригби и Пелер' тиче, обе би требало да буду у корпицама".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво