недеља, 09.09.2012, 11:07 -> 11:52
štampajСамо да проверим да л' ми је јакна порасла
Британска креаторка Сузан Ли материјал за своје креације узгаја сама. И то у кади. Од састојака потребни су само зелени чај, шећер и комбуха и за неколико недеља порасте „тканина“ танка попут папира, или подебела „биљна“ кожа од које могу да се направе чак и ципеле.
Производња материјала за израду одеће је веома „прљав посао" са становишта заговорника заштите животне средине.
Штета коју прерада синтетичких материјала, али и природних материјала попут памука, нанесе природној средини веома је велика, а људи немају куд – морају да се обуку.
Због тога креатори у сарадњи са научницима покушавају да дођу до нових технологија и материјала који су „пријатељски настројени према природи".
Тако се британска модна дизајнерка Сузан Ли определила да своје креације прави од јапанске гљиве комбухе!
Скува доста зеленог чаја, дода неколико килограма шећера, сипа све у каду и када се „напитак" прохлади убаци и нешто микроорганизама.
Кроз неколико недеља материјал је готов и у зависности од „рецепта" који је примењен, резултат може бити лагана основа за летњу кошуљу, танка попут папира, али и дебела „биљна" кожа од које могу настати чак и ципеле.
Сузан материјал боји по жељи уз помоћ, опет нешкодљивих материја, а као једину ману одеће и обуће коју креира наводи неотпорност на воду.
Британска модна креаторка само је једна од бројних креативних младих људи који су се упознали са, такозваном, биокутуром (комбинација речи биолошки и висока мода - француски haute couture).
Према неким проценама, научници су на путу да усаврше материјале чијом производњом се не загађује животна средина, а од њих ће моћи да се направе не само одећа и обућа, већ и намештај, аутомобили, па и читаве куће.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар