Читај ми!

Наредних година село Медвеђа ће обновити свој стари сјај

Многи за Медвеђу, село у општини Трстеник, нису чули, али јесу видели како изгледа уколико су гледали серију „Село гори а баба се чешља”. Наредних година село ће променити изглед, али и понудити више садржаја. У плану је обнова школе и Епархијског дома, зграде с краја 19. века, али и знатно млађег Дома културе у центру села.

Један од најлепших објеката Моравске Србије сачувао је обрисе, захваљујући Удружењу „Стара школа Медвеђа”. Мурали на фасади подсећају на некадашње ученике школе, коју је шездесетих година прошлог века похађало преко 700 ђака.

„После десетак година нашег, да кажем и мукотрпног рада, ево, полако долази време и крунисања те наше првобитне идеје“, наводи Иван Нешић, директор Основне школе „Љубивоје Бајић“ и члан Удружења „Стара школа“.

„Ми смо 10 година овде снимали Село гори, а баба се чешља. Хиљаде и хиљаде људи из целог света је овде дошло да види где је снимана та серија“, наглашава Радош Бајић, глумац, сценариста и продуцент.

У суседном дворишту сличну судбину дели кућа свештеника Тодора Брадића, зидана по пројекту бечког архитекте.

„Тодор Брадић је био и намесник трстенички. Што значи да је намесништво трстеничко у том моменту било у Медвеђи. Садашња црква у Трстенику није била у то време сазидана“, објашњава свештеник Владимир Трошић.

Дом културе у Медвеђи, место где су се рађале каријере многих наших истакнутих уметника, изгорео је пре двадесетак година.

„Садашња ситуација изгледа депресивно, али чини ми се да се уз добру сарадњу, синергију може урадити нешто. Да за неколико година поново заживи један реконструисани и ревитализован Дом културе”, наводи редитељ Небојша Брадић.

„И ти пројекти ће заправо диктирати динамику и обим средстава који је потребан и за које је потребно аплицирати, како би се ови пројекти који, нажалост дуго пропадају и који дуго нису имали оно што је било неопходно, а то је пажња и брига, довели у неко стање ревитализације“, истиче Милена Турк, председница Општине Трстеник.

Очување градитељске баштине је приоритет. А остаје отворена могућност да се током радова додају садржаји који би допринели да Медвеђа постане духовно и културно стециште трстеничког краја.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво