Све до октобра „Ћира“ ће ићи Шарганском осмицом и до три пута дневно

Музејски воз „Носталгија“ у најбољем туристичком селу на свету, Мокрој Гори, кренуо је по летњем реду вожње. Све до октобра, популарни „Ћира”, ићи ће Шарганском осмицом два или три пута дневно, а ако буде интересовања и чешће. Две деценије од обнове пруге уског колосека, интересовање туриста не јењава.

На почетној и успутним „Ћириним” станицама слика која се понавља годинама – пуни перони и вагони, различите генерације и мешавина језика, а заједничка – љубав ка носталгичним путовањима.

Да се свиђа многима потврђују и бројеви – 75.000 путника прошле године, а пре короне било их је чак 90.000.

„Према најавама оним са којим располажемо и интересовањима, ево, и за овај воз који је распродат комплетно, надамо се успешној сеони и да стигнемо резултат из 2019 када је била најпосећенија“, наводи Жељко Шпијуновић из „Србија воза“, Мокра Гора.

Досадашње искуство говори да је број страних и домаћих путника био готово подједнак, а жеље сличне.

Шарганска осмица са превезених око милион путника уз воз „соко“ најпопуларнија је међу нашим љубитељима возова па се улаже у локомотиве и вагоне који су и музејски експонати.

„Оно што можемо да најавимо ексклузивно то је да ће ове године бити послата коначно на ремонт и парна локомотива коју имамо тако да ћемо од следеће сезоне вратити коначно и парну вучу“, најављује Иван Булајић, вршилац дужности директора „Србија воза“.

Путнике, посебно са других континената, одушевљава природа, дух давно прошлог времена, али и храна.

„Кад се одморе воле да пробају нашу кухињу. Наша кухиња је то нешто што је домаће и ми се трудимо да наша кухиња буде строго базирана на домаћој кухињи“, наглашава Небојша Младеновић, МТК „Шарганска осмица“.

Ове године рачунају биће и даље више домаћих туриста, а међу странцима очекују највише Кинеза.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво