Читај ми!

Сви (вински) путеви воде на вршачки „Грожђебал“

Јубиларне 65. Дане бербе грожђа у Вршцу по процени Туристичке организације града посетило је око 200.000 гостију. Винским путевима у јужнобанатску престоницу вина дошли су гости из свих крајева земље и региона, а грожђе је падало с неба.

У вину је радост и младост. Истина је да лоза не жели господара, али квалитетно вино омагућава винару и да одмара. У претходних пет година број вршачких винарија повећао се са 10 на 15. Неки су на пут вина закорачили пре неколико година, други пре више деценија.

„Нисмо имали неку традицију у смислу да су се бабе и деде бавили, већ смо из неке хоби варијанте од куповине 30 ари винограда, дошли смо на неких 10 хектара. Тада одлучујем да нам то буде примарно занимање са својом супругом која је радила у банци и решавамо да нам ово буде примарно занимање“, каже Иван Милановић, власник винарије „Бахус“.

Вино не само да спаја људе већ и места.

„Купиник. Тамо су нам засади и винарија. А пошто сам из Вршца решио сам да направим једну другачију причу. Вршац је град грожђа и вина, али смо ми решили да направимо вино али да није од грожђа. Тако да имамо спектар вићних вина, тако да имамо вино од купине вишње брескве и ове године избацијемо кајсију као ново вино“, наводи Душан Таталовић, подрум купиновог вина „Таталовић“.

„Пре тридесет година када сам ја почињао то и није било толико битно за град и туризам. Постојала је једна фирма која се звала 'Вршачки виногради', а приватника није било пуно. И онда су људи почели да долазе и све се онда полако почело да мења, па се на крају и чаша променила“, истиче Милутин Тине Стојшић, подрум вина „Селекта“ из Гудурице.

„Волим вино, а волим и грожђе, а у Вршцу ту ми згодно дође“, каже Никола Цуцуљ, велики мајстор банатског винског реда „Свети Теодор“.

И док вршачки виногради занављају и ново вино у подрумима ври, осим грожђа слађег од комшинице, посебну пажњу привукло је грожђе које је падало са неба.

„Имали смо карневале, точили смо вино, јели гржђе, пекли кобасице, ишли на пут вина и Вршачке планине, имали много спортских садржаја, песничких вечери и наравно припремили све оно што је интересантно публици. Оно што је сигурно најитересантније у ове дане је грожђе из авиона. Када авион надлети над градом Вршцем баци 150 малих падобрана са грожђем. У сваком се том падобрану налази купон са наградом“, објашњава Татјана Палковач, директорка ТО Вршац.

понедељак, 11. децембар 2023.
7° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу