Читај ми!

Спас од врућине, острво Пејице – Блед на чачански начин

Наша препорука за оне који не би да проведу вреле дане под климом. Са врха Каблара виде се меандри Западне Мораве и веровали или не - Блед. И то на чачански начин. То је полуострво Пејице у Овчарско-кабларској клисури, на коме живи неколико породица и сви се презивају исто.

Веома подсећа на познати локалитет у Словенији. Нема тог ко није застао на овом видиковцу поред језера Међувршје, на старом путу ка Чачку, питајући се да ли је могуће да ово полуострво толико подсећа на чувени Блед.

Када се половином прошлог века формирало језеро Међувршје у Овчарско-кабларско клисури, природа је, кажу, сама направила сву ову лепоту.

Острво је настало када и само језеро 1954. године. Данас се овде на острву налази око тридесетак породица, а током лета овде је пуно Чачана, али такође и велики број туриста.

На „српском Бледу“, како га још зову, некада је живело неколико породица и сви су се презивали исто – Пејице, по којима је ово полуострво и добило име.

Данас су многе викендице промениле своје власнике, а већина се издаје. Само ретки уживају поред језера за своју душу. Углавном су то риболовци. На десној обали језера уређена је стаза за спортски риболов на којој се одржавају међународна такмичења риболоваца.

„Језеро је дугачко неких 11 или 12 километара од саме бране до Овчар бање. Вожња нашим катамараном или бродћима је јединствена. И људи у томе уживају. И даље постоји јединствен случај у Србији да овде можете да упецате скоро сваку врсту грабљивице - то је сом, штука, и по томе смо и познати“, каже власник викендице на полуострву Пејице Милутин Марушић.

Сва ова лепота и богато културно-историјско наслеђе годинама привлаче посетиоце на малу, српску Свету Гору, а из сезоне у сезону све већи број туриста долази у овај крај.

„Најлепши преглед је вожњом катамаранима, који креће са марине у Међувршћу. Вожња траје неких два и по сата до манастира Никоље где правимо паузу да би гости обишли манастир. Успут имамо и бројне друге манастире. То је нешто што посете и странци и наши људи из Србије. Заиста је прелепо. Успут се виде и планина Овчар и Каблар“, објашњава Марко Голубовић из чуварске службе „Овчарско-кабларска клисура“.

„Овчарко-кабларска клисура је важно подручје у Западној Србији, нарочито у околини Чачка. Дуга је 13,5 километара, изнад нас се налази врх Овчара, који је висок 985 метара, а преко пута нас је Каблар од 885 метара. У овој клисури постоји девет манастира, две цркве и једно свето место, али ми волимо да кажемо да имамо 12 манастира, иако их имамо само девет“, истиче кустос Народног музеја у Чачку Милош Тимотијевић.

Чекају нас тропски летњи дани и период годишњих одмора, па ако вас пут нанесе у овај део Србије, свратите у Чачак и околину и одморите се, поручују домаћини. Обавезно сликајте, јер тешко ћете, кажу, убедити родбину и пријатеље да нисте били на Бледу, већ на полуострву Пејице.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво