Срби летују у Албанији, а који туристички бисери привлаче Албанце

Само у прва три месеца ове године Албанија бележи 60 одсто већи број страних гостију него у истом периоду лане, чуло се на сајму туризма у Тирани на којем су ове недеље и представници наше земље. Прошле године Албанија је угостила значајан број туриста из Србије, захваљујући, између осталог, Отвореном Балкану који је омогућио да грађани тамо путују са личном картом. Шта привлачи Србе да летују у Албанији и Албанце да посећују Србију?

Пешчане и шљунковите плаже, обале два мора, гостољубивост, приступачне цене и ново искуство све то привлачи српске туристе на албанску ривијеру, а који се из године у годину опредељују за летовавње у тој земљи.

„Што се српских туриста тиче, статистика показује да они у Албанију долазе већином током лета и то у сопственом аранжману. Прошле године смо имали преко 100.000 гостију из Србје, у Драчу, Валони, Саранди и Ксамилу. Ове године очекујемо да тај број број буде већи и да ће прећи 125.000“, каже Рахман Каса, директор Туристичког савеза Албаније.

Албанске туристичке агенције имају у својим понудама посету Беогарду, али у њега одводе махом прекоокеанске госте који на кружним турама од 10-20 дана желе да обиђу више земаља, а када је то могуће и читав Балкан.

„Углавном радимо са групама из Америке Аустралије и Азије које када дођу на Балкан желе да виде по неколико земаља. Тада организујемо и посету Србији, углавном то буде посета и боравак једну или две ноћи у Београду“, објашњава Џими Лама из туристичке агенције ТАБ из Тиране.

У једној од ретких туристичких агенција у Тирани која за албаснке туристе има организоване посете Србији кажу да имају све више интересовања за нашу земљу.

Иницијатива Отворени Балкан допринела је томе да размишљају да поред посете Београду у понуду уврсте српске бање, планине, али и да истраже дестинације дуж Дунава.

„Почели смо да шаљемо албанске туристе први пут у бившу Југославију још 1996. годие, било је прекида у раду крајем деведесетих и током пандемије коронавируса. Махом организујемо посету Београду у склопу обиласка других република бивше Југославије. Сада када је Отворени Балкан олакшао кретање Албанаца размишљамо да у понуду уврстимо и друге дестинације, али и зимски и бањски туризам Србије“, наводи Бесник Вати, генерални директор агенције АТХС из Тиране.

У Туристичкој организацији Србије (ТОС) немају тачан број албанских гостију који посећују нашу земљу, али кажу да користе сваку прилику да Србију промовишу као туристичку дестинацију.

„Отворени Балкан је изузетно значајна иницијатива када је туризам у питању због лакшег кретања између наших земаља због лакше размене туриста наших земаља, али и свих других сарадњи када су економски односи у питању. Свакако да користимо прилику, као што је ова конференција, да додатано појачамо сарадњу да се боље упознамо, да заједно креирамо оно што можемо да понудимо туристима у наредном периоду“, Марија Лабовић из Туристичке организације Србије. 

У ТОС-у верују да ће иницијатива Отворени Балкан донети боље резултате туристичке размене три земље. Јер повезивањем Београда, Тиране и Скопља, три земље постају лако доступне дестинације и туристима с других континената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво