Читај ми!

Апарати нове генерације у Врањској бањи – још успешније терапије

Врањска бања позната је по најтоплијој минералној води у Европи, али и по физикалним терапијама за многа реуматска обољења. Недавно су у Специјалној болници почели да користе савремене апарате у тој области медицине. И после приватизације, стално је интересовање за боравак у Специјалној болници за рехабилитацију.

Унапређена је физикална терапија у Врањској бањи, уз постојећу апаратуру, сада користе још пет апарата новије генерације. Првенствено код пацијената који имају акутна или хронична коштано-зглобна обољења, повреде, преломе.

„Код ових апарата имамо дакле брже разлагање едема, или отока, код свих повреда, што је код других апарата потребан је дужи опоравак и рехабилитација, а овим апаратима иде доста брже”, каже Слободан Николић, специјалиста физикалне медицине.

„Добили смо још два комбинована апарата која у себи имају и ласеротерапију и ултразвук, и све струје, интерферентне, дијадинамик и остале. И добили смо апарат за дијагностички ултразвук за остеомускуларни систем, специјализовани ултразвук, што мислим да такође нема на југу”, додаје др Слађана Стошић, директорка Специјалне болнице „Миленијум медикал центар” у Врањској бањи.

Добру репутацију има Врањска бања као лечилиште. И досадашње хидро, кинези, електро, магнето, ласеро терапије дају резултате. Пацијенти су и из наше земље, али и из земаља у окружењу.

„Имао сам повреду на радном месту у Немачкој, и тамо сам се лечио годину и по дана, и сада сам дошао да пробам овде ову воду, и веома сам задовољан”, каже Виктор Смилевски из Скопља.

„Успела сам да станем на ноге, прво са ходалицом, онда са штапом, и да ходам. Ја сам била три, четири пута, сад сам већ три месеца, и рекла сам да не идем одавде док не ходам без штапа”, каже Весна Милосављевић из Ниша.

Почетком године традиционално је мање гостију, сада је попуњена половина од 110 лежајева у Специјалној болници. И после приватизације, у овој установи ученици Медицинске школе имају праксу.

„Видела сам овде разне апарате који ми доста помажу у практичном раду да се усавршим и да сутра ако се определим за овај посао, за овај смер, да ми олакша будући посао”, рекла је Катарина Борисов, ученица Медицинске школе из Врања.

Осим високе температуре по којој је препознатљива вода из Врањске бање, од 94 до 110 степени Целзијусових, вода има изражена лековита својства – минерална је, богата сумпором, благо алкална. Врањска је и једна од „краљевских бања” у Србији.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво