Читај ми!

Гастрономски инспектори: Чаролија српске кухиње, фале само финесе

Седам месеци је осам странаца, гастрономских инспектора обилазило Србију. Анонимно су оцењивали ресторане, винарије, сеоска домаћинства. Утиске су сабрали у водич "Go Mijo" намењен углавном страним туристима. Да ли је гастрономски туризам шанса коју треба искористити?

Изненадила су се браћа Матовић из Богутовца када је на њихову адресу стигло писмо похвале гастрономских инспектора. Уз писмо и препорука страним туристима да обавезно посете њихову кафану која се води као најстарија у Србији.

„Базирамо се на томе да храна максимално, колико може, да испоштујемо неке локалне критеријуме и намирнице буду што више из овог краја“, каже Предраг Матовић, власник кафане.

Пажњу укусима Србије, али и света придаје и Крсто, који је понео титулу најбољег посластичара.

„Мислим да су препознали иновативност, вредан рад, посвећеност детаљима. Једноставно, креативност која је непресушна. Из дана у дан туристи препознају, долазе, јако им је то егзотично и воле наше укусе“, наводи посластичар Крсто Радовић.

Од почетка ове године око милион страних туриста посетило је Србију и остварило око два и по милиона ноћења, као један од главних разлога наводе да у Србију долазе и због специфичне гастрономске понуде.

„Истраживања су показала да је сваки пети туриста истакао гастрономију као један од разлога доласка у Србију, а оно што је исто важно, да скоро сваки туриста међу топ три позитивних утисака који понесе из Србије, управо један од њих буде гастрономија“, напомиње Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

Укуси Србије су јединствени док квалитет хране последњих година расте – закључили су страни кулинарски инспектори. Ипак, за угоститеље имају препоруку шта могу боље.

Мира Шемић, директорка водича „Гоу Мијо Србија“ каже да треба порадити на самој презентацији на тањиру, професионалнијем односу конобара, свих људи који су у контакту са самим гостима.

Према њеним речима, „осмех је красан“, али ипак треба знати са које стране се нуди, са које стране се сервира, точи вино...

Када угоститељи дотерају и те финесе, нема сумње да ће стране туристе одушевити свадбарски купус, пршута и вруће печење.

Када се све то прелије домаћим вином и заслади колачима, засигурно је да је гастронономски туризам шанса која се не сме пропустити.

понедељак, 12. мај 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом