Читај ми!

Гастрономија Србије се нашла у престижном кулинарском водичу, Го Мијо

Након Мишлена, гастрономија Србије нашла се у још једном светском кулинарском водичу „Го Мијо“. Тај престижни француски водич има традицију дугу 160 година у 25 земаља света, а нарочито је популаран у западној и централној Европи.

Го Мијо је читаво своје издање посветио је специјалитетима из Србије. Прелазећи хиљаде километара, осам инспектора Го Мијоа месецима је оцењивало нашу кухињу. А када их питате шта се њима од наших специјалитета највише допада-немају одговор.

„Та кулинарика српска је феноменална. Кад се прожимају исток и запад ви имате толико различитих укуса, толико необичних и нових укуса. Мислим да је за сваког туристу који дође из света, ово је – земља 'недођија', нема шта нема“, наглашава Мира Шемић, уредница Го Мијо водича за Србију и Словенију.

За разлику од неких других водича, који оцењују само ресторане, Го Мијо залази у све поре једне земље, па тако обилазе и сеоска домаћинства, салаше, винарије, дестилерије, посластичарнице, печењаре.

„Оно што они објаве и оцене је важно зато што поштују међунардоне стандарде, исте за читав свет. Тако да на тај начин ми практично потврђујемо квалитет наше гастрономске понуде. И оно што је исто веома важно, добијамо водич где на једном месту имамо комплетну понуду читаве Србије“, Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

Сваки туриста са путовања понесе сећање на то шта је видео, доживео, појео, попио.

„Када се овај водич појавио у Словенији, број туриста је порастао за 20 одсто, па се надам да ће то и у Србији бити један од разлога да дође више туриста“, наводи Георги Генов, директор ХОРЕС-а, Удружења хотелијера и угоститеља Србије.

Мишлен има своје звездице, а Го Мијо куварске капе. Они најбољи могу добити максималних пет. На промоцији српског Го Мијо водича награђени су наши најбољи кувари, посластичари, роштиљ-мајстори, винари.

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 01. јун 2022, 14:18) - anonymous [нерегистровани]

O

Očigledno, kuvari treba samo da pripreme jelo koje u svom nazivu ima obično slovo "o" i ovaj vodič je puk'O.

(среда, 01. јун 2022, 11:46) - anonymous [нерегистровани]

Lepo, lepo...

Ako će da ovo doprinese razvoju turizma u našoj zemlju, ovo je onda sasvim dobra vest.