Читај ми!

Бачки Моноштор – европска Амазонија и оаза која привлачи све више туриста

До Бачког Моноштора, код Сомбора, може се доћи само преко мостова, јер је са свих страна окружен Дунавом. Због тога га још називају и Европски Амазон или село на седам Дунава. Ту данас живи око 3.000 мештана, углавном шокачке националности. Откривамо чиме се становништво бави и због чега је у Бачком Моноштору последњих година све више туриста.

Неколико улица, мале куће, једна црква у центру и мир. Наизглед обично војвођанско село. Ипак, овде ништа није обично. Свуда около су рукавци Дунава, па се до Бачког Моноштора може доћи само чамцем или преко неког од мостова. Скоро свака кућа бави се неким старим занатом. Углавном дуборезом, плетењем рибарских мрежа, прављењем дрвених чамаца или пчеларством.

„У припреми је једна кућица, али не обична. То је кућица за инхалацију, тако да ће сваки гост, преко инхалатора, моћи да дише све оне мирисе из кошнице који су пуни меда, воска и прополиса“, каже Аница Перишкић, власница пчеларског газдинства у Бачком Моноштору.

Ипак, највише пажње у Бачком Моноштору привлачи једна кућа стара скоро двеста година. Немогуће је не приметити њен кров од трске и велико двориште. Сви у селу знају где је кућа Ержике Бешењи.

„И дан данас ова кућа служи да људи могу да виде како су некада куће изгледале у овом Бачком Моноштору. Има предњу чисту собу са намештајем у плавој боји, има два кревета која су аутентично опремљена са сламарицом и покривачем од перја. Исто се спава у 21. веку, као и пре у 18. веку“, наводи власница етно-куће у Бачком Моноштору Ержика Бешењи.

Осим воде, Моноштор је окружен и шумом тј. Горњим Подунављем – резерватом природе који се простире на 20.000 хектара земље. Ове мочваре и шуме су станиште чак 248 врста птица, од који су најпознатије црна рода и орао белорепан.

„Ово је једно од најеминентнијих ловишта у Србији за високу дивљач - пре свега јелена и дивљих свиња. У самом ловишту налази се преко 2.000 јелена, што значи да више од 60 процената популације јеленске дивљачи Србије живи овде у Горњем Подунављу“, истиче Радмила Шакић Пеурача из Специјалног резервата природе „Горње Подунавље“.

Осим ловаца долазе и риболовци, а у последње време све је више и породица које одседају у викенд насељима како би само уживале у природи. На располагању им је вожња катамараном или кануом, а ту је и визиторски центар „Карапанџа" предвиђен пре свега за екскурзије и деције радионице.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара