Читај ми!

Салаши на северу Бачке све више интересантни туристима

Почетком 18. века, на салашима је живело више од половине становништва Војводине. Већина салаша је данас урбанизована, а само су ретки сачували свој аутентичан изглед, где на истој земљи, живи десета или једанаеста генерација једне породице. Осим пољопривреде, већина се данас бави туризмом.

У том Сомбору има свега, каже песма, ипак највеће благо ове равнице су – салаши. У овим старим преуређеним кућама и великим широким двориштима окруженим њивама, Сомборци су вековима живели, стварали и градили. Данас су од својих имања направили места која су туристима веома интересантна. Један од њих је и салаш породице Хорњак изграђен 1901. године.

„Мислим да је ова прича наша интересантна зато што је ово породични објекат и зато људи воле да долазе овде и зато се враћају. А да бисте радили овај посао морате волети ово. Салаш је једна самоодржива целина која све производи сама. Сви раде све и сви све знамо да радимо. Тако да је то људима фасцинантно и да осете, пре свега, тај мир, спокој и благостање и да се се радују малим стварима“, наводи Аранка Хорњак Мијић, власница салаша.

Син Марко, након завршетка студија у Новом Саду, решио је да се врати на свој салаш. Овде је провео детињство, па каже није имао дилему чиме ће се бавити у животу.

„Родитељи су једини кривци који су рекли: 'ОК. Бирајте шта год желите. ово вам стоји, па чувамо то за вас кад год дођете'. Онда се вратите када завршите студије и схватите да је то оно што желите. Имате неку визију како желите да изгледа салаш и онда док то не завршите, а то је процес од пар година, неће стати. Али није то тако напорно. Мислим лепо је устати ујутру видети сунце, животиње, нема буке, ужурбаности града, а опет град вам је ту близу“, наглашава Марко Мијић.

Драгана је салаш купила са намером да од њега направи домаћинство које ће дочекивати туристе, пре свега из Србије и региона. Годинама га је преуређивала, мењала, доносила неке нове и интересантне предмете и што је најважније, ослушкивала потребе и жеље гостију.

„Пре свега мора да буде квалитет, континуитет и пуно љубави. За разлику од класичних ресторана, ово је место где треба уложити јако пуно рада, јер је велики простор. Лакше је сервирати храну у ресторану, него овде, али гости имају својеврстан амбијент. Имају ширину, не морају седети на једном месту и читаво двориште им је на располагању“, каже Драгана Фаркаш.

Сомбор је некада био војни шанац, па је једини град у Војводини који је у потпуности окружен са чак 14 великих салашких насеља. Највише их је било између два светска рата - око 11.000. Највише у Бачкој и Средњем Банату. Данас их је остало тек шездесетак, али су и даље, кажу њихови власници, омиљено место Сомбораца.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара