Стазом здравља поред Заовачког језера до споменика и специјалитета
Општина Мало Црниће је, као што сам назив каже, мала али богата, пре свега, културно-историјским споменицима, од којих је најпознатији манастир Заова. Заовачко језеро и шума су популарно излетиште.
Према легенди, манастир Заова подигнут је у 14. веку, у време владавине кнеза Лазара. Највреднија реликвија која се овде чува је крст опточен бисерима, који је Заови поклонила кнегиња Јулија Обреновић, супруга кнеза Михаила.
Место је опевано и у народној песми Бог ником дужан не остаје.
По предању, браћа Радуле и Павле, везали су сестру Јелицу коњима за репове и растргли, јер ју је Павлова супруга лажно оптужила да им је убила дете у колевци. На месту на које је њено тело пало, настала је црква Заова.
Одатле пут води кроз столетну храстову и букову шуму до извора Шопот чија вода по веровању лечи болести очију, јер су баш ту пале очи несрећне сестре Јелице.
Стаза здравља води и до историјских споменика
Заова, са својим језером и густом шумом, најпопуларније је излетиште у општини Мало Црниће, на коме се организују и туристичке манифестације, попут Стишког посела. Ту можете проверити снагу своје љубави, а онда кренути Стазом здравља.
„За пешачење и вожњу бицикла препоручујемо Стазу здравља, која је дужине 14 километара, која чак обухвата и два наша споменика историјска, тако да у сваком случају имају шта да виде, а и да се рекреирају“, објашњава Јасна Јовић, директорка Туристичке организације Мало Црниће.
Са брда Врањевац, пуца поглед на Стиг којим доминира споменик жртвама Балканских и Првог светског рата из Браничевског округа. Овде је октобра 1915. године вођена последња битка у одбрани Србије од Аустроугарске.
„Имали смо гостију чак из Америке и из Италије. Иначе има интересовања са свих страна из Србије, имамо Новосађане, Нишлије, Београђане“, наводи Емина Младеновић из домаћинства „Континентал“ у Кули.
Добар залогај усред прелепих предела
Општину Мало Црниће нећете упамтити само по културно-историјским споменицима и прелепим пределима, већ и по аутентичним специјалитетима.
„Наше јело 'Сабља Ла салаш' које се спрема на следећи начин: пилетина, пилећи батак, пилеће бело, кобасица, суви врат и све се увије у марамицу“, открива Лале Зарић, кувар у етно-селу „Ла салаш“.
„Ла салаш“ је прво етно-село у Стигу. Можете боравити у бунгаловима, посетити музеј са експонатима из краја, мини зоо-врт... Домаћини планирају да направе и голф терен.
„Да знаш, дођи у 'Ла салаш' ако хоћеш да уживаш“, поручује Александар Ђорђевић, менаџер етно-села.
Коментари