Мирис покошене траве, зечеви, видре, лековито биље ... Зов Таковског краја

Таковски крај одавно је интересантан туристима који воле да се одмарају у сеоским амбијенту. Домаћини све више улажу и употпуњавају понуду за незаборавно летовање као у завичају.

Мир, тишина и ваздух богат кисеоником у Гојној Гори опијају госте. У хладу, базену или шетњи сви уживају.

"Толико лепота има у овој Србији а ми сви негде бежимо напоље", рекла је Маја Цумбо, гошћа из Београда.

"Птице се стварно чују, све што кажу оно идеално", каже Љубивоје Ранђеловић, гост из Новог Сада.

Одавно су Мијаиловићи туризму посвећени домаћина, па знају шта гости воле и неретко са њима постану пријатељи.

"Гости су нам углавном захвални, враћају се по више пута. Имамо госте који су долазили десети и више пута узастопце сваке године", испричао је Бошко Мијаиловић из Домаћинства Мијаиловић у Гојној Гори.

Припрема се домаћа храна, на столу је све свеже, а јагњетина кажу има специфичан укус због испаше и горских трава.

"Просто су и лековите, свега има, мајчина душица, разних трава, верујте, кад косимо двориште то тако мириси буду, као какви парфеми", додаје Дана Мијаиловић из Домаћинства Мијаиловић.

У таковски крај гости, осим због доброг залогаја, радо долазе и због занимљивих доживљаја.

Деца кажу да им је забавно "што се купају у базену, мазе зечеве, трче са видром".

"Пошто већина деце дођу из тих већих градова, уопште не знају да се млеко уствари добија од животиња односно од козе, краве или овце. Они мисле у тетрапаку се створи, попијете га и то је то. И онда ти њима све то објасниш? И онда деца сазнају одакле млеко", испричао је Андрија Пауновић из Лозањске терасе у селу Лозању.

"Воле да виде када ми одемо у башту када уберемо наше паприке, парадајз, краставац. Када они виде да је то све ту порасло", додала је Зорица Радојковић.

Због туризма Зорица се у Лозањ вратила на породично имање и бави се послом за који има и факултетску диплому.

Многи можда неће ове године на море, али за добар провод можда је довољно морска мајица и море од малина.

уторак, 23. септембар 2025.
22° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом