Обиђите планину на коју се са својом свитом попео и цар Душан
Зими скијање, лети уживање у планинском сунцу, чистом ваздуху и природи. Туристички центар у срцу Националног парка "Копаоник" две деценије привлачи све више гостију.
На врховима Копаоника, где је небо надохват руке, подједнако уживају истраживач, авантуриста, спортиста и хедониста. Када се после дуге зиме скине снежни покривач, у својој раскоши израња непрегледно пространство шума и ливада, у којима је за туристе мало познато право и непроцењиво благо.
"То су наши резервати природе под првим степеном заштите, наше шетно едукативне стазе којих имамо заиста пуно, неких 50,60 километара стаза", истакао је Мирко Дугалић, извршни директор НП "Копаоник"
Кроз столетне шуме, преко тепиха од планинског цвећа и боровница, до правих бисера: водопада, светилишта, гејзира, Семетешког језера, слапова Самоковке, Небеских столица.
Али планина се може упознати и на други начин
"Имамо адреналинске садржаје, забавне садржаје, панорамска вожња жичаром, пешачке туре моунтин бајк, картови, електрични бицикли", рекао је Дарко Јовановић, руководилац Ски- центра Копаоник, ЈП "Скијалишта Србије.
Садржаји на Копаонику током лета прилагођени су свима.
"Цене су и до 50 одсто ниже. Заиста смо се потрудили за домаће госте, посебно за породице са децом", рекла је Светлана Костић, маркетинг менаџер МК Ризорта.
Оно по чему је Копаоник лети препознатљив јесу спортисти, било да је реч о почетницима, било професионалцима којима је ова планина лети база већ деценијама. Полазна тачка на пут ка пијадесталу. Новак Ђоковић, кошаркаши, одбојкаши, атлетичари, бициклисти.
Фотографија је незаборавна успомена, али са ове планине гости понесу још понешто. Храна са овог поднебља има посебан укус због климе и надморске висине.
Гост Копаоника био је и цар Душан
Августа 1336. на Копаоник се са својом свитом попео лично Цар Душан. Мештани су желели да га угосте и на трпезу су изнели младу јагњетину, свеже трешње, грожђе и хладно вино.
Када се цар, каже легенда, зачудио због изнетих ђаконија, горштаци су објаснили да се због дуге зиме на Копаонику овце касно јагње, због хладноће трешње касне, због сунца у Жупи грожђе порани, а вино је хладно, јер и у августу на планини има снега.
Угоститељи су остали верни традицији.
"Данас нам је у понуди телетина испод сача, јагњетина испод сача, коленица са подварком, пребранац с кобасицом, што се тиче слаткиша, пита од боровница је одлична", рекао је Драган Стојановић из ресторана "Ало, ало".
Храна, ваздух, природа, бројни садржаји, манифестације као што су "Дани боровнице" или "Дани вргања", "Три стране Копаоника" јесу оно што се не пропушта када је одмор у питању.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 3
Пошаљи коментар