Читај ми!

Плава ајкула тешка око 200 килограма уловљена код Будве постаће музејски експонат

Модруљ или плава ајкула која је уловљена у будванском акваторију, тешка између 150 и 200 килограма, биће предата Природњачком музеју Црне Горе. Ајкула ће бити препарирана и служиће у едукативне сврхе, преноси Портал РТЦГ изјаву Илије Ћетковића, сарадника у истраживању на которском Институту за биологију мора.

Члан Клуба за спортски риболов „Ширун“, Рајко Бојановић, остварио је изузетно запажен улов, хватајући модруља дугачког преко три метра у будванском акваторију. Ајкула је уловљена на отвореном мору на пливајући парангал.

Ћетковић за Портал РТЦГ објашњава да модруљ није врста чији је излов забрањен у Црној Гори.

„Ради се о најчешћој врсти из групе пелагичних ајкула у свијету. Чест је случајан улов приликом риболова туна и сабљарки. Медитеранска популација се од релативно скоро сматра угроженом”, наводи Ћетковић.

Тренутно је, како појашњава, у процесу ажурирање листе заштићених врста Црне Горе. „Институт је већ доставио попис врста, међу којима је и модруља”, рекао је Ћетковић.

Улови и виђења модруља протеклих година, показују да се он у водама Црне Горе најчешће среће током пролећа.

„Иако се као најзаступљенија пелагична ајкула Јадрана виђа током цијеле године, готово се половина јединки забиљежи само у мају”, наводе у Институту за биологију мора.

Модруља је уобичајен и сталан становник Јадрана, као и већине светских мора.

„Улови већине ајкула и ража нису значајни са економског гледишта, већ често имају и нежељене ефекте. Тако у риболову плутајућим парангалима, модруљи и пелагичне раже проузрокују штету рибару оштећењем риболовног алата и уништавањем мамаца намијењених циљаним тунама и сабљаркама. С обзиром на то да готово немају економску вриједност, већ напротив, тежимо томе да се њихов нежељени улов смањи колико је то могуће”, наводи се у ранијој објави Института за билогију мора.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије