Читај ми!

Орке – лукаве технике лова у Пацифику

Популација орки у океану, далеко од калифорнијске обале, развила је најбоље методе лова у потрази за пленом. Како би се нахраниле, орке су морале да науче бруталне и лукаве технике лова на отворенoм мору. Њихова исхрана састоји се од морских сисара.

Орке – лукаве технике лова у Пацифику Орке – лукаве технике лова у Пацифику

У близини обала потрага за храном је тежа, а конкуренција велика. Одлазак ка већим дубинама, за грабљивце који знају да лове гарантује добар улов. У једном од периода године орке пролазе водама североисточног Пацифика. Али у тим водама је гужва, јер ту лове и млади китови и фоке

„Субпопулација китова убица која је примећена у заливу Монтереј, углавном је пливала у дубоким водама и хранила се калифорнијским лавовима и фокама. Приметили смо да имају специјалне технике лова које се разликују од оних које се користе за лов на морске сисаре у плитким водама у близини обале које су стеновите са оштрим гребенима“, истакли су чланови тима који је предводио морски биолог Џош Мекинс са Универзитетa Британске Колумбије у Канади.

Постоји неколико врста орки које се генетски разликују једна од друге и познате су као екотипови. Три екотипа се могу наћи у североисточном делу Тихог океана. Орке имају различите физичке карактеристике, лове различите врсте плена и не мешају врсте. Чак имају и своје језике комуникације.

Једна од врста орки су такозване пролазне орке које лове фоке, друге китове и делфине у плитким водама.

Крајем 1980-их, научници су приметили у мору код Канаде да су неке јединке пролазне популације орки ловиле далеко од обале, у дубоким водама. Тада су почели са анализама и направили су базу података о навикама ове врсте орки. Њихово понашање и величина група су варирали у зависности од сезоне, а највише су орке ловиле у пролеће када сиви китови мигрирају на север из својих лагуна за мрешћење око обале Мексика.

Како лове орке?

Орке окруже свој плен ударајући га главом или репом. Затим плен бацају  у ваздух, и онда група китова дели плен међу собом. Лов углавном воде старије женке и тај лов често је бруталан, јер се мајка плена одваја од младунчета.Орке прате јата делфина како би одвојиле јединку као плен.

На основу свих ових прикупљених параметара истраживачи могу боље да разумеју сложеност екосистема северног Пацифика, као и како се орке уклапају у тај систем својим начином лова и исхране.

„Пролазни китови убице проучавани су првенствено у приобалним плитким стаништима, а мало  се зна о њиховом понашању у приобалним и дубоким воденим системима“, истакли су истраживачи.

Закључак студије је да орке имају одређену испланирану концепцију у свом понашању у потрази за храном. Оне су предатори у продуктивним системима дубоких подморских кањона, а њихово понашање повезано је са вишеструким популацијама плена морских сисара у северном Тихом океану.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво