Читај ми!

Збуњени открићем "две" зелене анаконде – амазонска прашума крије највећу змију на свету

Међународни тим херпетолога предвођен научницима са Универзитета Нови Мексико ( New Mexico Highlands) и Универзитета Квинсленд (University of Queensland) описао је загонетну нову врсту анаконде из удаљеног Амазона.

Збуњени открићем "две" зелене анаконде – амазонска прашума крије највећу змију на свету Збуњени открићем "две" зелене анаконде – амазонска прашума крије највећу змију на свету

Испоставило се да најтежа змија на свету није баш онаква каквом се чини. Током снимања серијала Националне географије откривено је да је зелена анаконда уствари настала од две генетски различите врсте, упркос томе што свака врста изгледа толико слично да чак ни стручњаци не могу да их разликују.

Анаконде (genus Eunectes)спадају у групу водених ендемских змија које живе на локалитету источно од Анда у Јужној Америци. Врста змија која има велико тело углавном настањује низијске реке и мочваре, а позната је по веома адаптибилном животу у води. Анаконде имају нос и очи које се налазе на глави са шаром која се уклапа у боје водене вегетације.

Студије су до сада откриле четири врсте анаконди које се препознају по роду. То су Eunectes murinus, Eunectes beniensis, Eunectes deschauenseei и Eunectes notaeus.

Зелена анаконда, највећа од свих

Највећа од ових врста, је Eunectes murinus или зелена анаконда, која насељава већину тропских региона континента, укључујући сливове реке Амазон, Ориноко, Есекибо.

Недавно описана врста  Eunectes beniensis,  или Бени анаконда,  углавном настањује просторе Боливије.

Eunectes deschauenseei,   или тамнопегава анаконда, распрострањена је на североистоку континента, од делте реке Амазон у Бразилу до Француске Гвајане и вероватно Суринама.

Eunectes notaeus или жута анаконда, распрострањена је у подручјима тропске и суптропске Јужне Америке укључујући Бразил, Боливију, Парагвај, Аргентину и Уругвај.

„Наш тим који снима за Националну географију добио је ретку позивницу од народа Ваорани да истражи регион и прикупи узорке из популације анаконда, за коју се прича да је највећа на свету“, рекао је професор Брајан Фрај са Универзитета Квинсленд, коаутор студије.

„Аутохтони ловци одвели су нас у џунглу на десетодневну експедицију у потрази за овом врстом змија, које сматрају светим.Веслали смо кануима низ речни систем и имали смо среће да нађемо неколико анаконди које вребају у плићаку и чекају плен.Величина ових величанствених створења била је невероватна - једна женка анаконде коју смо срели била је дугачка око 6,3 м.

Постоје анегдотски извештаји народа Ваорани о другим анакондама у овој области, али је најпознатија зелена анаконда, која је прави див међу овим гмизавцима.Женке могу да нарасти и више од седам метара, а тешке су преко 250 килограма. Обично насељавају басен Оринока.

Ова створења нису отровна. Хватају плен великим, флексибилним чељустима, а затим га даве и гњече својим снажним телом пре него што га прогутају.

„Врста Eunectes akayima  одвојила се од врсте Eunectes murinus пре скоро 10 милиона година, а генетски се разликују за 5,5 одсто.Ово откриће је врхунац моје каријере”, истакао је професор Фрај.

Истакао је да се подручје Амазона  и даље суочава са алармантним еколошким претњама због крчења шума Амазонског басена и пољопривредне експанзије. Због тога многе врсте губе своја станишта, а  ако се крчење шума настави, до 2050. године, по проценама стручњака, могло би да нестане око 40 одсто амазонских шума.

Да ли ће до 2050. године нестати око 40 одсто амазонских шума

Све већи проблем је деградација станишта услед фрагментације земљишта, коју води индустријализована пољопривреда и загађење тешким металима који се изливају због активности експлоатације нафте.

Шумски пожари, суша и климатске промене су такође значајне претње. Ове ретке анаконде и друге врсте које деле овај удаљени екосистем суочавају се са значајним изазовима.

„Наш следећи истраживачки пројекат ће се фокусирати на загађење Амазона тешким металима јер се ове гигантске змије суочавају са претњама животне средине, као и друга бића овог региона.Откриће нове врсте анаконде је узбудљива чињеница, али је кључно истаћи хитну потребу за даљим истраживањем ових угрожених врста и екосистема. Од посебне хитности је истраживање о томе како петрохемикалије из изливања нафте утичу на плодност и репродуктивну биологију ових ретких змија и других кључних врста у Амазону“, истакао је професор  Брајан Фрај са Универзитета Квинсленд, коаутор студије. 

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво